Történetünk

A népfőiskola alapításának gondolata 1992-ben fogalmazódott meg először baráti közösségben. Kezdeményezésükre a Népfőiskolai Társasaság 1993. december 20-án alakult húsz alapító és kilenc pártoló taggal.

A Társaság célja, segíteni a helyi közösség szerveződését, a helyi népfőiskolai tevékenységet, továbbá fóruma legyen a helyi önkormányzat kialakításához nélkülözhetetlen állampolgári ismeretek, az egyéni és közösségi társadalmi kezdeményezésekhez szükséges készségek kiformálásának. A kitűzött célok megvalósítása érdekében a Társaság kapcsolatot épít ki a legkülönbözőbb társadalmi, gazdasági szervekkel, vállalkozókkal-vállalkozásokkal, intézményekkel, a hazai és nemzetközi népfőiskolai mozgalommal.

A népfőiskolai programok tematikája változatos (szakmai, gyakorlati, művelődési, művészeti, egészségügyi), tagozatának jellege: esti, hétvégi. A programok témái: mezőgazdasági vállalkozások, családgondozás, egészségmegőrzés, számítógépkezelői tanfolyamok, nyelvtanfolyamok, hagyományőrző-kézműves foglalkozások, kiállítások, vásárok, művészeti programok. Emellett a Népfőiskolai Társaság térségfejlesztésben betöltött szerepe jelentős.

Valamennyi népfőiskolai jellegű képzés célja egyfajta igénykeltés, szemléletformálás. Igénykeltés olyan ismeretek iránt, amelyeket az egyén tevékenységében eredményesen tud hasznosítani.

Jászfényszaruról

Jászfényszaru Jász-Nagykun Szolnok megye északkeleti részén fekszik, erdői, szántói határosak Pest és Heves megyével. Élő vize a Zagyva, amelybe a Galga torkollik a város határában. A város évszázadok óta őrzi sajátos arculatát, a mezőgazdasági termelés hagyományait.

A hetvenes évektől jelentős, főként könnyűipar települt a városba. A nyolcvanas évektől pedig további fa-, fém- és elektronikai ipar , mezőgazdasági feldolgozóipar létesült. Ezzel párhuzamosan fejlődött a humán infrastruktúra, a szolgáltatóipar és a szakképzés. Aki ide érkezik, jól érzékelheti a fejlett, hagyományokkal rendelkező mezőgazdasági kultúrát. Jászfényszaru kedvező földrajzi adottságai és fekvése folytán jól megközelíthető.

A településen teljessé vált a kommunális infrastruktúra kiépítése. A horgásztavak és környezetük mindig tiszta, vonzó, rendezett, országos versenyek színhelyéül szolgálnak, évente átlagosan ezernél több a vendéghorgászok száma.

Jászfényszarun kiválóan felszerelt orvosi rendelők, szakrendelések, háziorvosok, fogszakorvosok, gyermekszakorvos, gyógyszertárak biztosítják a lakosság egészségügyi ellátását. Az óvodák, az iskolák s a művelődési lehetőséget biztosító létesítmények eszközellátása színvonalas; a sportolás tárgyi feltételei két tornateremben és a sporttelepen adottak. Évek óta folyamatos az óvodai nyelvoktatás. 2001-től az általános iskola keretén belül működik a Kooperatív Művészeti Alapiskola 5 tanszakkal (zene, képzőművészet, színjáték, néptánc, társastánc). Publikációk, kiadványok őrzik Kiss József helytörténész pedagógus munkáját, aki évtizedeken át gyűjtötte a helyi hagyományok írásos és tárgyi emlékeit. Ezeket hivatott bemutatni állandó kiállítás keretében Jászfényszaru helytörténeti gyűjteménye.

A település kulturális életében jelentős szerepet töltenek be az önszerveződéssel létrejött civil szervezetek, a 2002-től működő teleház. A 2002-ben újjáépített Pap-kastély az üzleti élet központjává vállhat, 12 férőhelyes panziójával és 60 fős konferenciatermével újabb távlatokat nyit a turizmus előtt is. 2005. októberében nyílt meg a SAPARD-támogatással felújított Rimóczi-kastélyban a vidékfejlesztési bázis, mely többek között a következő tevékenységeknek fog otthont adni: falugazdász-szolgálat, agrártanácsadás, gazdafórumok, képzések lebonyolítása, pályázati tanácsadás, vállalkozásfejlesztés, jogsegélyszolgálat, civil szervezetek találkozóhelye, ifjúsági találkozóhely.

A város északi részén fekvő, 12.6 ha területű ipari park kiépült a teljes külső és belső infrastruktúra - elsősorban Phare- GFC- és TFC-támogatással, valamint további 40 ha iparfejlesztési terület áll rendelkezésre. Az M3-as autópályához közel, a 32. sz. út mellett Budapest vonzásában (60 km-re) helyezkedik el. A vasúti szállítás feltételei is adottak, távolsága mindössze 1.5 km, kitérővágány és rakodási lehetőség is biztosított. A Ferihegyi repülőtér 55 km távolságban található. Az infrastruktúra telepítésével párhuzamosan Phare-támogatással elkészült egy 125m2-es irodaépület és egy 1.000m2-es fűtés és hőszigetelés nélküli raktárcsarnok.

Az ipari parkba eddig a következő vállalkozások települtek be:

  • Samsung Electonics Magyar Rt.
  • Hirsch Porozell Kft.
  • Jászfény Kft.
  • Almus Pater ZRt.
  • Mezei és Társa Kft.
  • Mega Fuvarozó és Kereskedelmi Kft.
  • Ergometal Kft.