Viszek neked komatálat. Elfogadod?

Jászfényszarun 2021. május 27-én megalakult a második Komatál közösség is. A program – amely a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) kezdeményezésében 2019-ben indult -, elsődleges célja a közösség- és hagyományteremtés – a hagyományok megélése, valamint a Komatál Programban résztvevő népi kézművesek felkarolása, alkotásaik népszerűsítése.

A „komázás” hagyományát a kisgyermekes családok körében - amikor is a keresztszülő komatálat vitt az anyukának - és a legfiatalabbak körében is egyre gyakrabban megélik. „Amikor ilyen idős voltam, mint ti, akkor mi nagyon megbecsültük a barátságot. Nekünk egy életre szólt … mi jobban vigyáztunk a barátainkra. Hogyan lehet a barátokra vigyázni? A húsvét utáni vasárnap volt a fehérvasárnap, amikor komatálat vittünk a barátainknak.” Így hangozhatott a kisgyermekek szerepjátéka valamely óvodában, kisiskolában, amely nagy népszerűségnek örvend a családok körében.

Napsütéses csütörtök délelőtti naphoz volt szerencsénk, mikor a második család átvehette Komatál ajándékát, s így megalakult egy újabb Komatál közösség Jászfényszarun. A tálat és az ajándékokat a Török család képviseletében Dobák Mónika édesanya vehette át a család harmadik, s egyben új jövevényével, amelyet a Nemzeti Művelődési Intézet térítésmentesen biztosított. A család ajándéka lehetett egy fekete alapon, levelekkel díszített ”Örökség” pogácsás tál, amelyet Fazekas Lajos készített; egy ”Nagycsaládok” komakendő fantázianévre hallgató alkotás Vermes Lajosné keze munkája nyomán, illetve egy modernebb „Madárcseresznyefa tál” Köpf Jenő keze alól és két parányi baba is díszítette a komatálat. A komatál ajándék átadásánál a Kovács-Pető házaspár is jelen volt, a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság képviseletében, komatál-ajándéka a vegyes sültes tálból álló finomságok mellett egy nagy kosár tele egészséges és finom gyümölcsökkel. A receptek hamarosan olvashatóak a Komatál Program honlapon is (https://komatalprogram.hu/).

A közösség alakulását a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság kezdeményezte, egy éven át a háttérből segíti a közösséget; a kapcsolattartó Tóth Mercédesz, a Nemzeti Művelődési Intézet közművelődési asszisztense. A helyi programot Jászfényszaru Város Önkormányzata is támogatja.

Tóth Mercédesz

A tartalom érvényessége: 
2021/06/03, cs - 15:45 - 2021/06/30, sze - 15:45