Vidékfejlesztés Európában – Lengyelországban jártunk

1988-ban, 20 évvel ezelőtt alakult meg az Európai Vidék Egyetemeiért Egyesület (APURE). A két évenként szervezett nyári egyetemnek francia, ír, portugál, dán, olasz és angol helyszínek után 2006-ban először Magyarország biztosított helyet, melynek keretében népfőiskolánk lehetett az egyik munkacsoport szervezője.

A 20. évforduló tiszteletére, idén június 9-16. között megrendezett Európai Vidékfejlesztő Egyetemnek a lengyelországi Sucha Beskdizkai Ökológiai és Turisztikai Főiskola biztosította a helyszínt. A programra Magyarországról 37 fő érkezett az Agrár és Falusi Ifjúsági Körök Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népfőiskolai Társaság, a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság, a Szolnoki Főiskola a Gödöllői Szent István Egyetem és több megyei civil szervezet képviseletében.

Köszöntőjében Maria Grzechynka az Európai Vidékfejlesztő Egyetem szervező bizottságának elnöke párhuzamot vont korábbi- és a jelenlegi helyszín között, mondván- a magyar és a lengyel házigazdák együttes áldozatvállalása hozta Kelet- Közép Európába a korszerű vidékfejlesztés szellemét.

Camilo Mortagua, az APURE elnöke a barátság, a szolidaritás és a tolerancia nevében köszöntötte a résztvevőket. „A harc” – fogalmazott – „a vidéken élők, a vidéki értékek védelméért folyik abban az Európában, amely a szociális és kulturális kohézió érdekében jött létre.”

A plenáris ülések sorát megnyitó Wladylsaw Piskorz főigazgató és Danuta Hübner főigazgató az „EU Zöld Könyv” előkészítő munkálatairól beszélt, kiemelve a tendenciát, miszerint átrendeződés figyelhető meg a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés támogatása között a vidékfejlesztés javára.

Gerard Peltre, az EU Agrár és Vidékfejlesztési Koordinációs Bizottságának alelnöke, az Európai Vidéki Mozgalom (RED) képviselője bevezetőjében kifejtette, hogy a vidéki pólusok kulcsszereplők a területi kohézió területén Európa jövője tekintetében a 2013 utáni időszakban.

Bali István az APURE alelnöke, a Közép-Kelet Európai Vidékfejlesztő Központ vezetője a központ tevékenységével, terveivel ismertette meg a résztvevőket. Bemutatta a "Civil együttműködés a vidék felzárkózásáért" projektet. Előadásában kiemelte: az Európai Unió népességének 85%-az él vidéken, ez az arány Magyarországon, de több közép-kelet európai országban is 80% feletti.

„Ha utat építünk, nem azért tesszük, hogy azon át eltávozzon a népesség” – ezt Andrzej Halasiewicz, a Mezőgazdasági Fejlesztési Alapítvány főigazgatója mondta, aki kitért a Leader+ program lengyelországi tapasztalataira.

Nagy érdeklődés kísérte a „Vállalkozó Nők a Vidékért” című francia nyelvű prezentációval támogatott projektbemutatóját, melyet Kovács Béláné Pető Magdolna a jászfényszarui Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság elnöke és Nagyné Kiss Mária a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népfőiskolai Társaság elnöke vezetett. A program során ez a projektbemutató váltotta ki a legnagyobb elismerést, mint a vidékfejlesztési törekvések egy kitűnő példája.

A zsúfolt, ám tartalmas konzultációk, előadások folytatásaként skanzenlátogatásra, irodalmi vacsoraestre, üzem- és farmlátogatásra voltak hivatalosak a résztvevők, akik megcsodálhatták a méltán Európa egyik legszebb városának tartott ősi lengyel királyi fővárost, Krakkót, kirándulhattak a Beszkidek vidékére és tutajozhattak a Dunajecen.

A tartalom érvényessége: 
2008/09/27, szo - 12:45 - 2008/10/27, h - 12:45