Vállalkozói európai uniós projektjeink utóélete

Az év végéhez közeledve számot kell adunk: mit tettünk…, hová értünk, … érdemes volt … mit kell tennünk?

2005 őszén, majd 2007 márciusában indította népfőiskolánk a vállalkozó női projekteket, amely több régiót is érintett. A projektek célja. Magyarországon hagyományt teremteni az együttműködéseknek, lehetőséget adni a vállalkozó vagy vállalkozásukat tervezőknek, hogy az élhetőbb, fenntartható vidék fejlődése érdekében szakmai kompetenciájukat megerősítsék. E cél érdekében szerveztünk képzéseket, tanácsadásokat, szakmai tapasztalatcseréket, műhelymunkákat s a projekt résztvevőivel közösen állítottunk össze egy kiadványt.

Eljutottunk oda, ahová nem is reméltük. A résztvevőkkel továbbra is kapcsolatot tartunk (valóságban és virtuálisan), több rendezvényen találkozunk, szakmai tapasztalatcserékre szívesen összejövünk, segítünk egymásnak az információkkal, további kapcsolatokkal s együttműködünk, szervezett képzéseken részt vesznek a vállalkozói klub tagjai s természetesen van, aki elmaradt a csoporttól. Elmondhatjuk, hogy a projektjeink „fenntarthatóan működnek”. Ennek érdekében pályázatokat írunk, projekteket valósítunk meg a régi és új résztvevőkkel közösen.

Több kezdeményezés is született: egészség klub, angol nyelvi klub, fotóműhely, kiadványok megjelentetése. Nagy figyelmet fordítunk a disszeminációra szűkebb területen, belföldön s a lehetőségeinkhez mérten külföldön is.

Érdemes volt, hiszen „egyedül nem megy”, fontos a kapcsolat, az együttműködés és a hálózatok kiépítése. Jó az összetartozás érzése s még jobb, ha össze is tudunk fogni egy – egy közös cél érdekében.

2009 december 2-án a Lehel Vezér Gimnázium Iskolagalériájában Zsámboki Richárd - aki a jászfényszarui Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság Fotóműhelyének tagja s egyben a gimnázium tanulója - fotóiból rendezett kiállítás megnyitóján vettünk részt. A fotókiállítást a gimnázium igazgatója Antics István nyitotta meg, illetve a fotóműhely részéről a fiatal fotós munkáit bemutatta a műhely vezetője, Samuné Tusor Mária. A fiatalember életútját követve kiemelkedő a tehetsége a reál tárgyak terén s emellett ritka az, hogy „szabadon szárnyalhatott” az élet egészen másterületén, a fotóművészetben. Fejlődésének irányításában kiemelkedő szerepe volt a Fotóműhely vezetőjének, aki fantasztikus érzékkel válogatta ki a képanyagot s mutatta be a fiatal tehetség fejlődését. A kiállítás 2010 január 4-ig tekinthető meg.

Terveink szerint a Fotóműhely tagjainak munkáit be fogjuk mutatni további kiállításokon.

Kovács Béláné Pető Magdolna
a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság elnöke

Cikkkategóriák: 
A tartalom érvényessége: 
2009/12/19, szo - 11:30 - 2010/01/19, k - 11:30