Testvérvárosi találkozó Jászfényszarun

CITIZENSHIP EACEA Európa a polgárokért

Jászfényszaru civil szervezetei, a város képviselői kölcsönös meghívásra több alkalommal vesznek részt egymás kulturális programjain. Szakmai tapasztalatok cseréjének lebonyolítására, az anyagi terhek csökkentése miatt pályázatot nyújtott be és nyert Jászfényszaru Város Önkormányzata.

A nyertes program megvalósításába két testvérvárosunkat vontuk be: a lengyelországi Zakliczyn és a romániai Bors településeket, ahonnan vártuk a delegációkat. A programhoz kapcsolódtak a nagyváradi BINCISZ (civil ernyő szervezet) képviselői is. A találkozó lebonyolítására 2011. július 28 – augusztus 2 között került sor.

A tervezett programok során a résztvevők betekintést kaptak az aktuálisan zajló helyi pályázati programokba (település-, társadalomfejlesztés), csakúgy, mint a szomszédos kistérségek oktatásához és felnőttképzéséhez kapcsolódó uniós fejlesztésekbe is – Terplán Zénó Műszaki és Közgazdasági Szakközépiskola, EDU RÉGIÓ TISZK Jászberény. Látogatást tettünk: Farmoson – Vízparti élet háza, Természetvédelmi Oktatóközpontban, illetve Gödöllőn az Európai Unió 2011 első félévi soros magyar elnökség helyszínén. Budapesten a nevezetes helyek bemutatása mellett a Parlamentben töltöttünk hosszabb látogatási időt, amelyet a vendégeink nagy érdeklődéssel fogadtak. A nap zárásaként a Jászsághoz kötődő országgyűlési képviselők közül Tóth Gábor köszöntötte a vendégeket – aki egyben, a Lengyel – Magyar Interparlamentális Unió Magyar Szekciójának elnöke.

A találkozó résztvevői bekapcsolódtak a Tarlófesztivál programsorozataiba, meglátogatták a helyi intézményeket – IC Kft., Védőnői Szolgálat, általános iskola, óvoda, gondozási központ, városi könyvtár és megismerkedtek az egyházközség életével, ünnepi szentmisén vettek részt. A program során több alkalommal is lehetőség nyílott a helyi lakossággal való találkozásra, tapasztalatcserékre, a régi s új ismerősökkel a beszélgetésekre. Többen nem először voltak Jászfényszarun, de voltak olyan vendégek is, akik először jártak nálunk – minden helyszínen, programon érdeklődőek voltak mind a gazdasági, közösségi élet, oktatás, intézmények működése terén – a véget nem érő beszélgetések nyelvi nehézségeit, tolmácsként – Szerencsés Bogumilla segítette a nap 18-20 órájában. A vendégeket fogadók, közreműködők segítségét ismételten köszönjük!

Örömmel olvastuk az IC Kft. honlapján és a romániai Bihari Napló hasábjain az elismerő szavakat.

Kovács Béláné Pető Magdolna
Civil referens

Kapcsolódó galériák: 
Cikkkategóriák: 
A tartalom érvényessége: 
2011/08/28, v - 09:15 - 2011/09/28, sze - 09:15