Székház a vidéken

Díszes meghívó érkezett - a Bedekovich Népfőiskola meghívást kapott a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) új székházának átadó ünnepségére. Nagy érdeklődés mellett, kulturális szakpolitikusok, országgyűlési képviselők, megyei és települési vezetők, valamint a közművelődési szakma jeles képviselőinek jelenlétében adták át 2020. október 3-án a Nemzeti Művelődési Intézet székházát Lakiteleken.

Nagy sürgés-forgás jelezte már a település határában, hogy ünnepre készülnek. A Magyar Kormány 3.18 Mrd Ft összegű beruházásának köszönhetően Lakiteleken épülhetett meg a Nemzeti Művelődési Intézet új székháza, mely mérföldkő jelentőségű változást jelent a közművelődési szakterület, valamint a Kárpát-medencei közművelődési szervezetek feladatellátása tekintetében is.

A Hungarikum Ligetben felépített impozáns épület ünnepélyes avatására érkező megyei igazgatósági munkatársak megyei értékasztalokat rendeztek be, ahol tájegységenként a térségek jellegzetes értékei jelentek meg. Érdekesség, hogy a több mint négyezer négyzetméter alapterületű klasszicista jegyeket hordozó székház homlokzatát Makoldi Sándor, borsod megyei festőművész és néprajzkutató tervezte, akiről, a család munkásságáról, az alkotásokról már a tokaji népfőiskolai hálózati műhelymunkán már sokat hallottunk. Halálát követően lánya, Túriné Makoldi Gizella restaurátor, textil művész fejezte be a székházon lévő frízeket, amelyek a teremtésmítosz és magyar őstörténet legfontosabb pillanatait ábrázolják. A művésznő egy közös fényképezésre összeállt a borsodi kollégákkal, megtekintette az értékasztalt, közben jó szívvel mesélt régi borsodi emlékekről és Tokaj városáról, ahová családi kötelék fűzi.

Az átadáson köszöntőt mondott Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány elnöke. Ezt követően Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár és L. Simon László, Halász János és Dr. Hoppál Péter korábbi kulturális államtitkárok aláírták a közösségi művelődést erősítő nyilatkozatukat az intézet vendégkönyvébe. A nap folyamán a résztvevők – mint a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság képviselői is - kézjegyüket tették a vendégkönyvbe.

Dr. Kiss-Rigó László Szeged-Csanádi Egyházmegye megyéspüspöke köszöntőjében a járvány analógiájára elmondta, hogy a „szellemi vírus” ellen a művelés, a művelődés és a kultúra biztosít védettséget, s az intézmény dolgozói az emberek szellemi egészségéért dolgoznak. Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője a reformkori Magyarország szellemiségét megidéző épülettel kapcsolatban elmondta, hogy az a közös jövő szimbóluma, a megújuló közművelődési szakma szíve. A köszöntőket és az épület megáldását követően a nemzetiszín szalag átvágásával átadták az új központot. Később Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár beszédet mondott a székház Tetőtéri Rózsakertjében. Itt található a magyar nemzet összetartozását jelképező Emlékezet-tornya, s az abban elhelyezett Magyarság Harangja, melyet idén június 4-én, a trianoni békediktátum 100. évfordulóján avattak fel és e napon ismét megszólalt. Az összetartozás jeleként a székházavatáson a külhoni nemzettársainkat képviselő öt kulturális szervezet a lakitelekivel megegyező testvérharangokat vehetett át.

A fiatalabb generációt egy új fejlesztéssel szólítják meg. A székházában a szerves magyar műveltség szellemiségét többek között az épület kerengőjéből kiinduló Napút is gazdagítja. Ez a valós és virtuális túra tizenkét állatövi jelképből, valamint két kiegészítő csillagképből áll, és az épület földszinti fogadóterének padlójába süllyesztett bronzplakettektől indul. A látogatók a zodiákus jelekhez kapcsolódó háttérinformációkat egy kifejezetten erre a célra fejlesztett applikáción keresztül, a NapútOn nevet viselő applikáción érhetik el. A felületen a témához kapcsolódva, sok egyéb mellett, népzenei részletek, népművészeti alkotások, motívumok, szakkönyvek, valamint rajzfilmek segítségével ismerhetik meg a látogatók a szerves magyar műveltség gazdag tárházát. A székház közösségi termei a közművelődési szakma kiemelkedő képviselőinek Beke Pálnak, Dr. Balipap Ferencnek és Kígyós Sándornak állítanak emléket.

A megtisztelő meghívásnak eleget téve a látottak alapján 2021-ben népfőiskolai szakmai látogatást – kibővítve a Holt-Tisza és Kecskemét értékeivel – tervezünk az érdeklődők számára.

Kovács Béla
Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság

A tartalom érvényessége: 
2020/11/10, k - 15:45 - 2020/12/31, cs - 15:45