Számvetés: Első lépések Jászfényszarun

Ritkán van alkalmunk megállni, visszatekinteni eddigi életünkre, s számot adni mindarról, amit ez idáig tettünk, arról, amit megvalósítottunk. Olyan ez, mintha mindannyian nagy csomagot hordanánk magunkkal, amiről néha teljesen megfeledkezünk, máskor érezzük, hogy húzza a vállunkat, de igyekszünk nem törődni vele, bár valójában nagyon is meghatároz bennünket. Ha néha megállnánk, számba vennénk kincseinket, értékeinket, és a magunk után cipelt, esetleg kidobni való kacatjainkat, biztos könnyebb lenne a további út. Még jó, hogy vannak ünnepek, kiemelkedő alkalmak, amelyek mintha csak azért lettek volna kitalálva, hogy néha mégis visszatekintsünk, és összefoglaljuk dolgainkat.

Mi is történt a projekt életében?

2012. első félévében folytatódtak a képzések a projekt-terv szerint: OKJ-s képzés targoncavezetői és tisztítás-technológiai szakmákban, illetve kulcskompetenciák fejlesztése, a résztvevők 56 nap képzésben részesültek. A képzés keretében, a képző szerv egy alkalommal szakmai tanulmányútra vitte az e képzésben résztvevőket Budapestre, ahol országos verseny is zajlott. 17 fő targoncavetői és 17 fő tisztítás-technológiai szakmunkás vizsgát tett. 5 fő általános iskolai végzettséget is szerzett, 1 fő osztályt lépett tovább. Ünnepi értékelővel zártuk a félévet. A képzések ideje alatt igény szerint gyermekfelügyeletet, (átlagban 6 gyermeket érintett), naponta étkezést és úgynevezett megélhetési támogatást biztosított a projekt.

A tanácsadók tájékoztatásainak összegzése a következő:

  • A jogi tanácsadáson munkajogi kérdésekről konzultáltak, majd családjogi és vagyonjogi kérdések is felmerültek.
  • Képzési és foglakoztatási tanácsadás keretében kontroll céllal írás, olvasás, szövegértés, és számolási készségek írásos felmérése készült, majd szóbeli elbeszélgetésre került sor. A pozitív változás nemcsak a képzettségben, de a képzéssel és munkakereséssel kapcsolatos attitűd változásában is tetten érhető. Igény jelentkezik további helyi képzéseken való részvételre, illetve több esetben az álláskereséssel kapcsolatos konkrét felkészítési/képzési igény fogalmazódott meg.
  • A csoportos állapotjavító tanácsadás eredményeként egymás segítőivé váltak a csoporton belül. Beszámoltak arról, hogy milyen jó tanulni, tudni, eredményesnek lenni. A vizsgaeredmények pedig önvizsgálatra sarkallták őket. A pozitív visszacsatolás fontos megerősítés volt számukra.
  • Pszichológiai tanácsadás során részben folytatódott az elmélyültebb munka, részben feltárás és további gondoskodásra történt javaslattétel.
  • Munkaerő-piaci tanácsadáson az ismeretátadás mellett a készségfejlesztés játszotta a főszerepet. Internetes álláskeresés lehetőségek, a hallgatók önismeretének fejlesztése, az önéletrajzok formai és tartalmi kritériumai, saját önéletrajz írása, az interjúszituációra való felkészülés, az önérvényesítő magatartás gyakorlása képezte a tematikát.

A projektről a résztvevők továbbra is pozitívan számolnak be, élnek a program adta lehetőségekkel. Eddig hét fő alkalmazottként, illetve közfoglalkoztatottként elhelyezkedett.

Az eltelt időszakban több közösségi program valósult meg - farsangi klubest egészséges életmód előadással, beszélgetéssel; Romani Design vezetője Varga Erika divatbemutatóval összekötött „hitvallása”; húsvéti készülődés és 2 hallgató bemutatója (pille-torta készítése, horgolás); pünkösdölő a tájházban; féléves értékelő, családi program az új szabadidőparkban. Az év során a városi programokhoz is kapcsoltuk találkozásainkat. A csapatépítés mellett mindig fontos volt az értékek közvetítése, a helyi közösségi színterek bemutatása.

A konzorciumi partner, a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság megszerezte négy program akkreditációját és a Felnőttképzési Akkreditáló Testület 2012. június 8-án meghozta az intézmény-akkreditáció megadásáról szóló döntését.

2012. július 17-én folytatódott a programsorozat, ekkor került sor foglalkoztatási tájékoztató és tanácsadás megtartására is. Pintér János kormánytisztviselő JNSZM Kormányhivatal Munkaügyi Központ Jászberényi kirendeltsége képviselője tájékoztatást tartott a munkaerő felvételi lehetőségekről, álláslehetőségekről, foglalkoztatási támogatásokról. Szó volt olyan foglalkoztatási módokról, amely esetleg a családtagokat is érinthetik (pl diákmunka, állás megváltozott munkaképességűek számára). Dobos Gergely képzési-, foglalkoztatási tanácsadó segítségével jelentkezési lapokat, adatlapokat töltöttek ki a jelenlévők, - hogy egy foglalkoztatási adatbázisba bekerüljenek, illetve ebből a célból további tanácsadási időpontokat egyeztettek. A jelenlegi, könnyűnek nem mondható munkaerőpiaci helyzetben a projekt tagjai minden aktuális információ megadásával segítik a projektben résztvevőket.

Kovács Béláné Pető Magdolna
projektvezető

 

A tartalom érvényessége: 
2012/07/18, sze - 20:45 - 2012/08/18, szo - 20:45