Szakmai tapasztalatcsere az Észak-Magyarországi Régióban

A Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság projektje keretében – melyet a Nemzeti Civil Alapprogram támogatott – 2008. április 18-20. között látogatást tettünk az Észak-Magyarországi Régió központjában, Miskolcon, valamint egy vidéki kisvárosban, Sárospatakon. A „Civil együttműködések, érdekképviseleti és egyéb hálózati rendszerek létrehozása, fejlesztése” című projekt (azonosító: NCA-ÖNSZ-07-A-P-0082) 26 résztvevője betekinthetett a régió civil életébe, terveibe, az együttműködési lehetőségekbe.

A tanulmányút első napján Mezőkövesd érintésével érkeztünk Miskolcra, ahol a Szikra Alapítvány Civil Házában került sor a két régió képviselőinek találkozójára, illetve közös bemutatkozásra, eszmecserére. A fórum során bemutatkozott a fogadó szervezet, a MINŐIES Alapítvány. Matiscsákné Dr. Lizák Marianna, a szervezet titkára elmondta, hogy alapítványuk a nőket érintő kérdésekkel foglalkozik: nők a munkaerőpiacon, nők és az egészség, egyenlő munkáért egyenlő bért, női kistérségi fórum, nőket érintő pályázatok.

Molnárné Hegymegi Krisztina, az NCA Észak-Magyarországi képviselője civil helyzetjelentést adott a régióból. A régióban 6300 civil szervezetet tartanak nyilván, amelyeknek mintegy 30-40%-a működő szervezet. A civil szervezetek 35%-a megyei szinten próbál kapcsolatot építeni, 90%-ban működési pályázatot készítenek és 30%-uk a kultúra területén tevékenykedik.

Ezt követően került sor a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Civil Szolgáltató Központ bemutatkozását hallgathattuk meg. Papp Mónika irodavezető elmondta, hogy a város támogatásával illetve pályázati források megszerzésével tudják sokrétű tevékenységüket folytatni. Munkájuk közé tartozik civil képzések, gazdasági és jogi tanácsadás, környezetvédelmi, kulturális, egészségügyi és szociális műhelymunka, fogyatékkal élők támogatása.

A Civil Ház bemutatkozása után Tóth Józsefné, a Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata vezető tanácsosa ismertette a város esélyegyenlőségi tevékenységét és a város civil stratégiáját. Az önkormányzat esélyegyenlőségi csoportot hozott létre azzal a céllal, hogy esélyegyenlőségi terveket dolgozzon ki, párbeszéd induljon a különböző szférák között, foglalkozzon a roma-civil kérdéssel, odafigyeljen az érzékszervi fogyatékkal élőkre. Civil szervezeti együttműködéssel létrejött egy fogyatékkal élők rehabilitációját szolgáló napközi otthon is.

Ezt követően megismerhettük a Humán Integra Alapítvány tevékenységét, melyet Dr. Gaál Nóra civil jogász mutatott be nekünk. Az alapítványt 2001-ben hozták létre a társadalom lemaradó rétegeinek integrálása érdekében. Fő tevékenységi területeik: a demokrácia fejlesztése, ifjúsági programok, tanácsadások. Külön kiemelte a WIFI Falu Programot, amelynek segítségével hátrányos helyzetű családok internet-elérési helyzetén kívánnak javítani.

A tanulmányi út második napján a résztvevők meglátogatták Sárospatakon az ottani Népfőiskolai Egyesületet. A népfőiskola vezetője, Bordás István röviden bemutatta a város civil életét, majd bővebben szervezetük tevékenységét, amely alapján megtudtuk, hogy törekednek hálózatépítésre, kapcsolatok kialakítására. A tanulmányút harmadik napján került sor a program zárására, tapasztalatok összegzésére, együttműködési szándékok kinyilvánítására Miskolcon.

A tanulmányút létrejöttét a Nemzeti Civil Alapprogram segítségével valósítottuk meg.

Kovács Béla

A tartalom érvényessége: 
2008/04/28, h - 12:45 - 2008/05/28, sze - 12:45