Pipafüst - „mindenkinek van véleménye...”

Útjára indult Jászfényszaru új, hangsúlyozottan civil lapja, a Pipafüst. A szerkesztők célja, hogy minden jobbító szándékú vélemény és törekvés teret kapjon benne. Független, elfogulatlan, pártpolitikától mentes újságként az olvasókról és az olvasókért kíván szólni.

Köszöntő

Egy izgalmas, kalandos útra hívunk Jászfényszarura, Kedves Olvasó! Fedezzük fel együtt a mi kis világunk szépségeit, életmódjának nehézségeit, értékeit, amely a múltban gyökerezik s amire korunk ráépült.

Az életünk fája most van rügyezőben s – mint minden fa – akkor borul virágba, ha gyökerein át az anyaföld táplálja. A szülőföld megtartó ereje, szeretete elsősorban azokon a gyökereken át jut el hozzánk, amelyek dédszüleink, nagyszüleink életéből, korunk szokásaiból, hagyományaiból fakadnak.

Ismerjük meg tehát településünk, szülőföldünk minden kincsét, mert csak így tudjuk igazán becsülni, szeretni, tisztelni s érdemben hozzátenni azt, amitől „élhetőbb” lesz a mi kisvárosunk. Mikszáth Kálmán, mint "névadó" szavaival szólva:

„Aki falun született, az meg nem szabadulhat a falutól, hiába tépi el az összes gyökereit, melyek odafűzték, hiába feneklik meg a városban, a falu utána jön, mint a kísértet és hívja haza maga után. Az eloltott gyertyával esténként eltűnik a város sok ezer házával és idejön a kicsiny falu akácfáival, líceumkerítésével, eredeti vidám népével. Bizony én még most is annyit lakom falun, mint a városban”

Miért „Pipafüst”?

Kellemes illat száll a levegőben. Mindenkinek van emléke apáról, nagyapáról, a pattogó tűzről, nyugalomról és békéről. A mással össze nem téveszthető illat egy rövid időre elgondolkodtat, néha mosolyt is csal ajkunkra. Megnyugtat és összenézésre invitál. A percmutató megáll. Eszünkbe jut: talán ha nem rohannánk annyira... A régiek időnként, amikor sorsuk fordult, családjukkal összejöttek, megbeszélték dolgaikat. Egy "pipafüstnyi" időre megcsendesedtek. Nyugodtan, komótosan megvitatták a múlt és jelen történéseit, hogy okulhassanak belőle a közös jövőjük érdekében. Erőt adván így maguknak és másoknak. Meghányták-vetették a világ történéseit, számukra érthető vagy éppen furcsa változásait. Együtt, közösen.

Mennyi is a pipafüstnyi idő? Felgyorsult a világ, hatalmas mennyiségű információ zúdul ránk szinte feldolgozhatatlanul. Az újsággal szeretnénk a Tisztelt Olvasótól egy pipafüstnyi időt kérni. Szeretnénk, ha ez a pillanat mindnkié lehetne. Nem megmondani akarjuk, hanem jelezni. Mindenkinek van véleménye, és ez a Pipafüst teret szeretne adni sok-sok, akár nagyon eltérő véleménynek is. A szerkesztőség várja írásaikat, verseiketm rajzaikat. Közösséget szeretnénk építeni azért, hgy néha-néha jusson idő egy pipafüstnyi beszélgetésre, nyugalomra és békességre.

„Újságavató”

2007. december 22-én, este 19.00 órakor került sor a Rimóczi Kávézóban arra a beszélgetésre, eszmecserére, melynek célja a Pipafüst című közéleti civil hírmondó útrabocsátása, a lap céljainak, jövőjének, lehetőségeinek megvitatása. A beszélgetésben minden olyan személy, aki felvállalta egy-egy témakör, "rovat" gondozását röviden elmondta elképzeléseit a nagyszámú hallgatóságnak, de természetesen bárki megszólalhatott, és nagy örömünkre vált, hogy sokan éltek is a lehetőséggel.

A közéleti civil hírmondó folyamatos megjelentetése céljából támogatókat, szponzorokat keresünk - ennek érdekében a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság, mint felelős kiadó nyitott egy elkülönített bankszámlát:

  • Számlatulajdonos: Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság
  • Bankszámla száma (elkülönített): 69500149-11018991
  • Számlavezető bank: Jász-Takarékszövetkezet, 5126 Jászfényszaru, Szabadság út 1.
A tartalom érvényessége: 
2007/12/27, cs - 10:30 - 2008/02/27, sze - 10:30