Pályázatokat nyert a Bedekovich Népfőiskola

A népfőiskola a tavasz folyamán több pályázatot nyújtott be a Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) által kiírt felhívásokra. Az alábbiakban 5 db pályázatról adunk tájékoztatást.

2008. március 21-én az Észak-alföldi Regionális Kollégium által kiírt Regionális civil szervezetek működési támogatása c. pályázati felhívásra népfőiskolánk sikeresen pályázott. Ez nagyban hozzájárul az éves működés zavartalan lebonyolításához. Természetesen működésre pályáztunk a Jászfényszaru Város önkormányzatához is. Ezúton szeretnénk megköszönni a nekünk nyújtott támogatást.

2008. március 28-án az NCA Civil Önszerveződés, Szakmai és Területi Együttműködés Kollégiuma által kiírt „Civil együttműködések, érdekképviseleti és egyéb hálózati rendszerek létrehozása, fejlesztése” c. pályázati felhívásra készített „Civil együttműködés, hálózatépítés és érdekérvényesítés a régiós határon innen és túl” c. pályázatunkat az NCA Kollégium megvalósításra alkalmasnak találta. A pályázatunk célja közös érdekekért, szakmai célokért tevékenykedő civil szervezetek tartós együttműködésének továbbfejlesztése, érdekérvényesítést elősegítő szakmai programok lebonyolítása. Projektünk főbb elemei: műhelymunkák, jó gyakorlatok bemutatása, készség- és kommunikációfejlesztés, szakmai tapasztalatcsere, esettanulmányok feldolgozása, értékelése.

2008. április 11-én pályázatot nyújtottunk be az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégium által kiírt „Civil szervezetek szakmai tanulmányútjának támogatása” elnevezésű pályázati felhívásra „Szakmai tapasztalatok cseréje két régió civil és vállalkozó női között” címmel. Az NCA Kollégium a Nyugat-Dunántúli régióba, a Zalai Kistérségbe tervezett szakmai tapasztalatcsere utunkat támogatásban részesítette. Célunk: hagyományt teremteni a régiók közötti együttműködéseknek, lehetőséget adni a civileknek, vállalkozó vagy vállalkozásukat tervező nőknek, hogy szakmai kompetenciájukat megerősítsék. A korábbi projektjeink során nagy sikere volt a szakmai tapasztalatcserének, az egymástól való tanulásnak. A tanulmányút tervezett időpontja 2008. szeptember 19-21.

2008. április 11-én az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégium által a „Települési/kistérségi szintű civil érdekérvényesítést és a társadalmi nyilvánosságot szolgáló projektek támogatása” elnevezésű pályázati felhívásra benyújtott „Közösségi szerep: érdek - képviselet - partnerség párbeszéd program három megye, három régió határán” c. projektünket nyertesként értékelték. A projekt célja olyan együttműködési rendszer kialakítása, ahol az érintett civil szervezetek lehetőséget kapnak – közös fellépésre, érdekérvényesítésre, érdemi együttműködés kialakítására, társadalmi párbeszédre a civil részvétel kiterjesztéséhez, a nyilvánosság megvalósítására és szélesítésére.

2008. május 18-án pályázatot nyújtottunk be az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégium által kiírt „Nyomtatott sajtótermékek fejlesztésének és létrehozásának támogatása” elnevezésű pályázati felhívására. Pályázatunkat, melynek címe: „Civil közéleti hírmondó három megye, három régió határán”, az NCA kollégium bíráló bizottsága megvalósításra méltónak találta. A Népfőiskola 15 éves tevékenysége során azt tapasztaltuk, hogy a vidékfejlesztés fenntarthatóságának kulcsa a hagyomány és innováció. Ezért visszatekintünk gyökereinkhez, szülőföldünk kincseihez, de egyben előre is lépünk az együttműködés felé. Ezt a célt kiválóan támogatja a civilek kezdeményezésére létrejött Pipafüst című újság. Sajtópályázatunkkal a civil szervezetek társadalmi szerepvállalását, a széleskörű nyilvánosságot, a helyi döntések előkészítésében történő közreműködést kívánjuk erősíteni.

A beadott pályázataink jelentős részben a Jászfényszarun élő embereket célozzák meg, tartozzék a civil vagy a vállalkozói szférához. Projektjeink megvalósítása során szeretnénk elérni, hogy a civil szervezetek, civilek még inkább részt vegyenek a közéletben, betekintést kapjanak más régiók életébe, aktívan közreműködjenek településünket érintő döntések előkészítésében, még szorosabb kapcsolat alakuljon ki az egyes szférák között, megtanuljunk összefogni, együttműködni közös céljaink elérése érdekében.

A civil szervezetek, vállalkozások és az önkormányzat összefogását jól illusztrálta a 2008. augusztus 9-én megrendezett Tarlófesztivál egész napos, hagyományteremtő programja is. Úgy gondoljuk, hogy az olyan civil szervezetek, mint pl. a népfőiskola, a FÉBE a Huszárbandérium nemcsak ebben az esetben, hanem számos más esemény kapcsán is jó példával járnak elől e téren.

Kovács Béla, projektmenedszer

A tartalom érvényessége: 
2008/09/27, szo - 12:30 - 2008/10/27, h - 12:30