Népfőiskolai hírek - 2020. június

A korábban meghirdetett, az első és második negyedévre tervezett népfőiskolai programok megvalósítása – kiállítások, díjazások, műhelymunkák – tekintettel a kialakult helyzetre, módosulnak. A felhívásokra érkezett alkotások, pályaművek virtuális kiállítások keretében kerülnek bemutatásra. Kérjük kedves olvasóinkat kísérjék figyelemmel a közösségi médián közzétett híreinket.

Bedekovich tárlatok

A Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság több mint másfél évtizede szervez kiállításokat, évente egy-két alkalommal. Ézsiás Gyöngyike tárlatát fél éve érlelgetjük s most jó szívvel ajánljuk a látogatók figyelmébe! A „Csak így …” című kiállítás megtekinthető a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár földszinti kiállító termében az intézmény nyitvatartási ideje alatt 2020. augusztus 28-ig.

A Bedekovich Emlékévhez kötődően a Népfőiskolai Társaság gyermekrajz és fotópályázatot hirdetett ÉLETTÉR-KÉP 2020 címen. Felhívás megjelent a decemberi lapszámban, olvasható a népfőiskola honlapján – www.bedekovich.hu . A beérkezett pályaművek on-line értékelésre kerültek. Az alkotásokról a díjazásokról a népfőiskolai társaság közösségi oldalán és a Bedekovich Galéria facebook csoportban – virtuális kiállításon - tájékozódhatnak az érdeklődők.

Gyökereink kiállítási anyag válogatása 15 év után ismét megtekinthető a Szent Erzsébet Közösségi Házban, Jászfényszarun. A tárlat képeiből válogatva virtuális kiállítás keretében is megemlékezünk a „Gyökereink - Jászfényszaru a Duflex Fotográfiai Stúdió szemével" című könyvbemutatóról és a fotókiállításról. Az eseményre 2004. november 19-én került sor.

A Madárlesen a Jászságban című fotókiállítás időpontjainak újratervezése, Kunhegyes, Kecskemét, Nagyvárad helyszínek egyeztetése folyamatban van, addig is néhány képpel, tárlatkísérő szöveggel kerül bemutatásra.

Az idősebb komori Bedekovich Lőrinc munkásságát virtuális kiállítás keretében is bemutatjuk a népfőiskola közösségi oldalán.

RÉGIMÓDI TÖRTÉNET - családtörténeti anyagok bemutatása. A Jászfényszaruhoz kötődő régi fényképeket s annak történetét, amely egy-egy eseményt megörökítve a családról, a közösségről szól – jelenleg digitalizáljuk. Célunk a településtörténeti gyűjtemény gazdagítása egy családtörténeti kiállítással. A kiállítás várható időpontjáról, helyszínéről a későbbiekben értesítjük az érdeklődőket.

Magyar Népfőiskolai Társaság

A Magyar Népfőiskolai Társaság programjai újratervezésre kerülnek. Az elnökség szeretné folyamatosan kapcsolatot tartani az MNT tagszervezeteivel: email-ben jelentkeznek az elnökség és a Tanácsadó Testület tagjai, hetente küldenek levelet a tagság számára, amelyeket folyamatosan közzé teszünk a Bedekovich Népfőiskola facebook oldalán. kérjük, kísérjék figyelemmel. A járvány egyenlőre visszavonult - bízzunk benne, hogy tartósan s hogy megtanultuk a védekezést ellene. Meggyőződésünk, hogy a karanténból kilépve azzal tudjuk legjobban helyre billenteni magunkat, ha a múltat többször átgondolva - hiszen talán erre bőségesen volt idő, lehetőség - tervekkel és elhatározásokkal indítjuk a kiszabadulásunkat, a magánéletben és a közéletben egyaránt. Ennek tudatában fogalmazta meg Mihályfi Márta az MNT tagságának szóló sorozat-levél utolsó küldeményét s adta közre a Diófák alatti beszélgetés végleges programját, amely tisztelgés Szigeti János emlékének s a mindszentkállai ház (volt otthona) ad helyet. „Ez nem a közönyösség ideje…” kerekasztal beszélgetés Ferenc pápa áprilisi gondolatairól. A beszélgetés résztvevői: Beer Miklós ny. püspök (Váci Egyházmegye), Farkas Éva, egyetemi docens (Szegedi Tudományegyetem), Gáncs Péter ny. püspök (Magyarországi Evangélikus Egyház), Koncz Gábor, egyetemi magántanár (TIT Stúdió Egyesület), Németh Balázs, egyetemi docens (Pécsi Tudományegyetem), Striker Sándor, művelődéskutató, filozófus, dr. Soltész Anikó, felnőttképzési kutató. A beszélgetést moderálja: Bardócz-Tódor András, az MNT elnöke

Műhelymunkák

Az Értékőrzők Műhelye virtuális téren: További javaslat előkészítésén dolgozunk a megyei értéktárba történő felvételéhez. Több hónapos gyűjtőmunkát követően JÁSZFÉNYSZARU TÖRTÉNELMI ARCKÉPCSARNOKA címmel egy bemutató sorozat előkészítése folyamatban.

Összefogás a Zagyván innen és a Galgán túl

A Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság nem először szólítja meg a közösségeket, hívja együttműködésre a mikrotérség oktatási intézményeit. Pályázatot adott be 2012. november 30-án „Hagyomány és kreativitás a Zagyván innen és a Galgán túl - tanórán kívüli kulturális kapcsolatok Jászfényszaru térségében a fenntarthatóság jegyében ” címmel a TÁMOP-3.2.13-12/1 sz. konstrukcióra. A pályázat eredményességéről 2013. október 3-án kaptunk értesítést. A nyertes pályázat azonosító száma: TÁMOP-3.2.13-12/1-2012-0499, a támogatási időszaka: 2014. 01. 01. – 2014. 12. 31. között volt. A program keretében nyolc köznevelési intézmény - Boldog, Jászágó, Jászfényszaru, Pusztamonostor – óvodái és általános iskolái számára biztosítunk tanórán kívüli tevékenységeket: heti szakkör, havi szakkör, versenyek, vetélkedők, témanapok, témahetek és tehetséggondozás formájában.

A projekt fenntarthatóságát 5 éven át kell biztosítanunk. Így ebben az évben is elkészítjük a fenntartói jelentést. Az 5. számú záró projekt fenntartási jelentésbe, beszámolóba azok a nem formális tevékenységek (versenyek, vetélkedők, témanapok, témahetek) kerülnek be, amelyek 2019. 07. 04. – 2020. 07.03. között valósultak meg – ennek összeállításában kértük a nyolc intézmény segítő közreműködését.

Közösségi oldalaink

A Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság facebook közösségi oldalán folyamatosan láthatóak a népfőiskolai események. Az aktuális információkat feltöltjük a „Bedekovich Galéria” és „Korhatártalan Akadémia – Iker2 Jászfényszaru” csoportokba. A „Heted hét határon … nyári tábor” „Manóműhely Jászfényszaru” facebook csoport munkájához a felületre továbbra is feltöltjük a gyermekes családoknak javasolt ötleteket. Mindezeket az előző évi projekttevékenységek folytatásaként is tesszük. A népfőiskolai és magán közösségi oldalakon megosztjuk mindazt az ismeretet, tudást, amelyhez mi is hozzájutottunk - s ezért is tettük nyitottá a Korhatártalan Akadémia facebook csoportunkat – kérjük, hasznosítsák, adják tovább ismerőseiknek, köszönjük, hogy figyelemmel kísérik, kedveléssel, megosztással népszerűsítik oldalainkat. A Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság köszönettel kéri minden tagját, hogy az aktuális elérhetőségeit (levélcím, telefon, e-mail) szíveskedjen eljuttatni az info@bedekovich.hu címre, sms vagy a közösségi média messenger üzenetén (aktív facebook oldalak: Korhatártalan Akadémia; Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság; Kovács Béláné Pető Magdolna). A címlista frissítése az éves közgyűlés „virtuális megtartása” miatt vált aktuálissá.

Kovács Béla
Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság

A tartalom érvényessége: 
2020/06/15, h - 17:30 - 2020/07/13, h - 17:30