Népfőiskolai hírek

A korábban meghirdetett, az első és második negyedévre tervezett népfőiskolai programok megvalósítása – kiállítások, díjazások, műhelymunkák, helyi termékek piaca – tekintettel a kialakult helyzetre, módosultak. A felhívásokra érkezett alkotásokat, pályaműveket köszönjük s kérjük a türelmüket a bemutatásukhoz. Kísérjék figyelemmel a közösségi médián közzétett híreinket.

Bedekovich-tárlatok

Az idősebb komori Bedekovich Lőrinc munkásságát összefoglaló kiállítás a szolnoki TISZApART utáni tervezett helyszíneken – Kecskemét, Túrkeve, Eger - a későbbiekben kerül egyeztetésre és bemutatásra. A Madárlesen a Jászságban című fotókiállítás – Kunhegyes, Kecskemét, Nagyvárad - szintén későbbi időpontokra kerül tervezésre.

Gyermekrajz és fotópályázat

A Bedekovich Emlékévhez kötődően a Népfőiskolai Társaság gyermekrajz és fotópályázatot hirdetett ÉLETTÉR-KÉP 2020 címen. Felhívás megjelent a decemberi lapszámban, olvasható a népfőiskola honlapján – www.bedekovich.hu . A pályaművek beérkezésének határidejét módosítottuk – folyamatosan, de legkésőbb április 18-ig várjuk az alkotásokat a meghirdetésben leírtak szerint. A változásokról értesítettük a jászsági alap és középfokú oktatási intézményeket. Az alkotások díjazásáról, a kiállítás időpontjáról a későbbiekben értesítjük az érintetteket.

Régimódi történet - felhívás családtörténeti anyagok gyűjtésére

Továbbra is várjuk azokat a Jászfényszaruhoz kötődő régi fényképeket s mellé annak történetét, amely egy-egy eseményt megörökítve a családról, a közösségről szól, hogy egy kiállítás keretében bemutassuk. Célunk a településtörténeti gyűjtemény gazdagítása egy családtörténeti kiállítással. Részletes pályázati kiírás a népfőiskola honlapján olvasható. Benyújtási határidőt meghosszabbítjuk: 2020. április 28-ára. A kiállítás várható időpontjáról a későbbiekben értesítjük az érdeklődőket.

A Magyar Népfőiskolai Társaság tavaszra tervezett programjai (előző lapszámunkban közzé tett események tervei) később kerülnek megvalósításra.

Helyi termékek piaca

JÓ, HOGY JÖTTÉL …. Mag-, palánta-, növénybörze és helyi termékek piaca, amelyet a népfőiskolai társaság 2020. április 3-ra, délután 13.00 – 17.00 óra között a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtárba tervezett - elmarad. A Bedekovich Népfőiskola a helyi termékek piacával egybekötve később rendezi meg a mag-, palánta-, növénybörzét, ahol magkészletünket és felesleges vagy túlszaporodott szobanövényeinket csereberélhetjük el másokkal. A kísérő programokat változatlanul tervezzük, az előadók, foglalkozás vezetők továbbra is számítanak az érdeklődőkre:

  • Praktikák a Kürcsi őskalács készítésében – csináljuk közösen a Kürcsiműhelyben. A részvétel regisztrációhoz kötött, részvételi díj 300,- Ft/fő;
  • Hegyesi József (Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ, Tápiószele): Együttműködési lehetőségek a génbankkal c. előadás
  • Csorbainé dr. Gógán Andrea (SZIE) Szarvasgomba a rejtett kincs előadás.

Műhelymunkák

Az Értékőrzők Műhelye tematikus programok keretében ez év során, januárban elsőként a Hunnia csipke készítésével ismerkedtünk - öt gyermek és egy felnőtt csoport körben. Fáyné Tornóczky Judit februárban pedig arról tartott lenyűgöző előadást, hogy hogyan is lett egy családi örökségből helyi termék, turisztikai szolgáltatás, hogyan alakult ki a „Fay-inn” családi vállalkozás.

Február 8-án, a művelődési házban a kézműves szappanfőzés rejtelmeibe Csorbainé dr. Gógán Andrea avatta be az érdeklődőket.

A tervezett program időpontja módosul: A Nemzeti Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatósága együttműködésben a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Értéktár Bizottsággal, 2020. március 19-én Értéktár Napot tervezett Jászfényszarun a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtárban.  A közművelődési munkatársak meghívása mellett két helyi civil szervezet – BLNT, FÉBE – kapott felkérést a bemutatkozásra. Az Értéktár Nap programok országosan kerülnek megrendezésre. Célja a települési értéktárak szakmai tapasztalatcseréje.  A találkozó tanulságos és hasznos lehet mindazok számára is, akik most gondolkodnak és tervezik a gyűjtőmunka megkezdését saját településükön, vagy inspirációt szeretnének gyűjteni a további munkájukhoz.

A Nemzeti Művelődési Intézet küldetésének tekinti, hogy a Magyarországon és a Kárpát-medencében működő népfőiskolák kapcsolatba kerüljenek egymással, valamint komoly hálózatot alakítsanak ki. Az észak-magyarországi programban tíz népfőiskola bevonására került sor, szervezetenként két fő részvételével. A hálózatépítéshez a borsodi egyesületeken túl csatlakoztak Heves-, Nógrád-, Szabolcs-Szatmár-Bereg-, és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből a Bedekovich Népfőiskola is. Február 5-én, Nagybarcára érkeztek 4 szomszédos megye népfőiskolájának munkatársai, hogy megismerjék a Bán-völgye Népfőiskola Tagozat munkáját. Itt ismerkedtünk meg a vizsolyi népfőiskola vezetőjével Kovács Zsolt Levente református lelkipásztorral, aki meghívta a népfőiskolánkat is Vizsolyba a bibliakiadás ünnepére. Február 18-án bemutatták a Károlyi-biblia hasonmás kiadását, amely az eredeti Károlyi-biblia kinyomtatásának 430. évfordulójára jelent meg. Az elkészült hasonmás kiadásokból rendelni, vásárolni is lehet. Minden vásárlás karitatív célokat szolgál. A befolyt összeget a református gyülekezet, népfőiskola építésére, valamint Biblia táborok szervezésére fordítja.

Február 27-én az UTAZÁS Nemzetközi Kiállítás szakmai napjára meghívást kapott a népfőiskolánk, mint a Tájak – Korok - Múzeumok Egyesület (TKM) együttműködő partnere. A TKM Kiskönyvtára sorozat keretében jelentek meg a friss népfőiskolai kiadványok, amelyeket örömmel láttunk viszont Budapesten a kiállító standján is. A kiállítók körében régi - új ismerősökkel beszélgetve a népfőiskola vándorkiállításait újabb helyszínekre is meghívták, amelyeknek – élve a városmarketing lehetőséggel is - örömmel teszünk majd eleget.

Majd március 4-én, Tokajban találkozott a Műhely, ahol Tokaji Pap Miklós Népfőiskola – Mankovits Tamás vezetésével – vendégei voltunk. A hálózatépítő műhely programok további időpontjai szintén módosulnak.

Erőszakosan, kopogtatás nélkül toppan be házunkba … Tavasz van. Nem simogató, hívogató, hanem áprilisi tavasz. Hideg eső, hol égetően meleg, hol szégyenlősen a felhő mögé elrejtező napsugárral. És az alattomosan támadó kórral.  A Via dolorosa (a fájdalmak útja) már kijárt út, nem járatlan ösvény … átértékeljük az életünket, lehetőségeinket, terveinket.

Mindennek megszabott ideje van, megvan az ideje minden dolognak az ég alatt. … (Prédikátor 3:1‭-‬8)‬‬

Kovács Béláné Pető Magdolna
Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság

A tartalom érvényessége: 
2020/03/15, v - 17:15 - 2020/03/31, k - 17:15