Nem tudtuk, milyen nehéz helyzetben leszünk

A Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság az ÉLETTÉR-KÉP 2021 témakörben CSALÁDI LEGENDÁRIUM címmel gyermekrajz és fotópályázatot hirdetett, amelyre több mint 110 alkotás érkezett. A szakmai zsűri 95 db alkotást értékelt - óvoda, alsó tagozat, felső tagozat, középiskolás korcsoportokban. A pályázat témaválasztása szabad, de mindenféleképpen kapcsolatban kellett lennie a saját (élő vagy élettelen) környezetünkkel, kulturális, épített vagy tárgyi örökségünkkel.

Egy történet online

Terveztük, meghirdettük online ... Várakoztunk és válaszoltunk online ... Gyűjtöttünk, egyeztettünk. Felkértük és megkerestük online … Megköszönjük, még mindig online ... Digitalizáltuk, közzétettük több platformon is. Örömmel értékeltük, összesítettük online ... Nyomtattuk, lamináltuk és feliratoztuk, kirakat tárlaton elhelyeztük és végre NYITUNK! A Nemzeti Művelődési Intézet munkatársai közben meglátogattak, ők hozták a „nyitunk” molinót. Online eredményt hirdettünk és megnyitottuk, disszemináltunk (közösségi média, megyei lap, térségi televízió). S mindez egy féléven át zajlott, míg végre eljutottunk a díjak átadásához.

A pályaművek – online és postai úton - az alábbi helyekről érkeztek: Budapest, Farmos, Jászapáti, Jászágó, Jászárokszállás, Jászberény, Jászboldogháza, Jászjákóhalma, Jászfényszaru, Kocsord, Florida USA, Plymouth / Michigan USA. Az alkotások mellé az alkotók több esetben hivatkozást is írtak, családi emlékekről meséltek. Így életre kelt a családi legendárium!

KÖZREMŰKÖDŐK akik segítették a program megvalósítását: Jászfényszaru Város Önkormányzata, GAMESZ, Berényi Ferencné, Illés Péter, Kovács Béla, Kovács Béláné Pető Magdolna, Mindenszentek Plébánia, Németh András, Papíron Kft., Pető István, Tamus Angéla, Tóth Mercédesz.

Zsűri tagjai

  • Berényi Ferencné (népfőiskola elnökségi tagja)
  • Danis János EFIAP/p DUFLEX Fotográfiai Stúdió művészeti vezető (Gödöllő)
  • Ézsiás Gyöngyike kortárs festő (Budapest)
  • Farkas Edit igazgató Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria (Jászberény)
  • László Cecília Europe Direct (Szolnok)
  • Palotai János esztéta, szakíró, egyetemi oktató Műegyetem, Moholy-Nagy László Egyetem, ELTE (Budapest)
  • Pető István AFIAP DUFLEX Fotográfiai Stúdió, Bedekovich Fotóműhely (Jászfényszaru)
  • dr. Soltész Anikó SEED ügyvezető (népfőiskola elnökségi tagja, Budapest)
  • Tamus Angéla ügyvezető THN-TAMUS Kft. (Jászfényszaru)
  • Tóth Mercédesz közművelődési asszisztens NMI, BLNT
  • Zsólyominé Kiss Mária kortárs festő (Jászfényszaru)

Az online felületek (a népfőiskola facebook közösségi oldala) feltöltését, az értékelések összesítését, a díjak, ajándékok csomagolását, az emléklapok elkészítését, a Bedekovich Kirakat Tárlat berendezését, az on-line megnyitó lebonyolítását, a megjelenések és a sajtónyilvánosság biztosítását Kovács Béla, Kovács Béláné Pető Magdolna és Tóth Mercédesz végezte.

Díjak, elismerések

A díjazáshoz támogatást, felajánlást az alábbi személyektől, cégektől, intézményektől kaptunk.

Danis János - DUFLEX Fotográfiai Stúdió. Europe Direct Szolnok László Cecília. FISHER KLIMA. Fózer László Fózer Hungary Bt. Fózer Réka PAPÍR-ÍRÓSZER Kft. É+J Kft. Ézsiás Dénes, Juhász Jánosné, Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria Farkas Edit. Jászfényszaru az Oktatásért Alapítvány. Jászkerület Nonprofit Kft. Dukai Rita. Kovács Béla. Kovács Béla Gábor. NMI Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatósága. dr. Palencsár Csaba - Palencsár Erzsébet, Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár. Réz Ferencné, Virág- és Ajándékbolt. dr. Soltész Anikó – Palotai János. Takács Marianna egyéni vállalkozó. Tamus Angéla – THN-Tamus Kft. Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság.

Köszönjük a segítő közreműködést és a felajánlásokat!

Gondolatok a zsűri tagjaitól

„Amikor meghívtál zsűrizni, nem is gondoltam, hogy ennyire nehéz helyzetben leszek majd! Szívem szerint mindenkit megjutalmaznék, mert egyrészt tudom, hogy manapság nehéz a gyerekek érdeklődését felkelteni egy alkotói munkát igénylő pályázattal kapcsolatban, illetve elámultam azon, hogy a kis kezekben mekkora tehetség lakozik. Mind ügyesek, lelkesek, és azt is látom, hogy egyik-másik esetben komolyabb is a történet, talán már most is szívvel-lélekkel foglalkoznak az alkotói tevékenységgel.”

„Rendkívül átgondoltan és jól megszerkesztet t... Minden benne van, ami a pályázat lényege. A gyönyörű patinás tárgyak lenyűgözőek, ugyanakkor a mai korban is mind használatos ...”

„… nézd úgy a világot, ahogyan senki nem látja”

„Ami nekem nagyon tetszik: a szülők (hiszen ismerhetem őket), mennyire ráhangolják a gyerekeket, hogy emlékezzenek és méltányolják a "régi dolgokat" … s látom a Budapest 16. kerületi szülőt, sőt a messzi Amerikában lévő szülőket is.”

„Magunk közt szólva, klasszisokkal jobb  ...”

„Nagyon nehéz volt az óvodásokat is díjazni. Remélem, mindenki kap egy kis jutalmat a munkájáért, szívem szerint azt tenném és meg is ölelném őket … sokat dolgoztak ezeken a rajzokon.”

Hosszas (édes) gyötrődés, végig nézés után alakult ki az alábbi értékelés. Minden zsűritag külön álló vélemény írt a digitális albumok áttekintését követően, amelyet megküldve összesítettünk.

Rajzok értékelése

Óvodások

A kis gyermekek rajzai (20 db) vegyes technikával, más-más méretben és gazdag színvilággal készültek.

1.helyezés a Traktorom - Nagy Ádám (5 éves), Gólya Óvoda Jászberény, felkészítő: Nagy Tamás. Ez aztán a traktor! Csodálatos és különleges, minden rajta van, aminek ott kell lennie. A háttér kidolgozása fantasztikus, egyszerű, de nagyszerű, a talaj darabossága szinte érezhető. Nagyon izgalmas ez a kép! Számunkra döbbenetes, hogy egy 5 éves kisfiú ilyen szinten tud elmélyülni az alkotásban, hogy ennyi idősen már kialakult stílusa van. Külön pontot érdemel, hogy vászonra készítette, és tetszett a brainstorming fotómontázs.

A második helyezés megosztott:

2. hely: Bárányok Szent Vendel körül - Gajdos Lőrinc (6 éves), A/4 színes ceruza, grafit, filc, a bárányok vatta-pamacsból készültek, Jászboldogházai Mesevár Óvoda, felkészítő: Gajdos Zsuzsanna. Van itt minden, mi szem-szájnak ingere! Vegyes technika a javából. Ceruza, zsírkréta, vattapamacsok… Szinte érezni lehet a bárányok gyapjának pihe-puhaságát.

2. hely: Óvónéni kemencése - Lakatos Lotti Amira (6 éves): A/4 színes ceruza és zsírkréta. Kocsordi Gyöngyfüzér Óvoda, felkészítője Jakab Zsuzsanna. Mintha egy tájházban járnák, régi idők, régi tárgyak, a régmúlt, ami sokaknak már csak az öregek meséiben létezik.

A harmadik helyezés is megosztott:

3. hely: Nagymamám tehene Piros, a tanyán - Ördög János (6 éves),  A/4 színes ceruza, Napfény Óvoda Jászfényszaru Mazsola csoport, felkészítők: Cseszkóné Zsámboki Tímea, Kovácsné Papp Andrea. Hallani a rézkolompot, orrunkban érezni a fű illatát, bőrünket pedig a nap égeti. Csuda vidámság ez a kép.

3. hely: Nádfedeles házikó szekérrelRezes Gergő (6 éves), A/4 színes ceruza, Napfény Óvoda Jászfényszaru Mazsola csoport, felkészítők: Cseszkóné Zsámboki Tímea, Kovácsné Papp Andrea.  Bár a régi, öreg házikó már talán roskadozik, a szekér pedig döcögve halad, mégis megkapó melegséget sugároz a rajz.

Különdíjak: Kiss Várkony Lukács, Kiss Előd Gellért – Kiss testvérek (6 évesek) Szentmihályi Játszókert Óvoda, Varázskorona 2. Makk Marci csoportjából pályáztak, felkészítőjük Varga Csilla. Az A/4 grafit és színes ceruzás rajzok szinte egy-egy sorozatot alkotnak és jó megfigyelések készültek. A zsűri tagjai felváltva mindegyik alkotást az elsők közé helyezték. Kiss Várkony Lukács: Birkapásztor, Disznóól a Varga tanyán és Rimóczy-malom a Galgán, Kiss Előd Gellért rajzai pedig Méhészkedés (ifj. Kiss A. József), Birkanyírás (id. Kiss Vencel) Disznóvágás címmel már-már egy családtörténeti kurzust jelentenek. Nagyon különleges ez a sorozat, látszik, hogy a képeket rajzoló gyerekeket egészen elbűvölte a múlt, a régi fényképeken látottak, a szülők történetei. Nem is lehet közülük választani, mert mind mesél valamit az ősökről, az életükről, mindennapjaikról. A sorozatból a nagy kedvenc a „Birkanyírás”, a „Disznóvágás”, „Birkapásztor” című kép, de egytől egyig mind különleges a történetük, a családi legendárium miatt. Ezzel a sorozattal számunkra ők együtt a különdíjasok!

Kiemelkedő, színes alkotások az óvodások köréből: Búzás Anna (6 éves) Tájház szobabelső rongyszőnyeggel és köcsögökkel - A/4 színes ceruza, Napfény Óvoda Jászfényszaru Mazsola csoport, felkészítők: Cseszkóné Zsámboki Tímea, Kovácsné Papp Andrea. Cserháti Flóra (5 éves): Régi konyha, A/3, filctoll Napfény Óvoda Jászfényszaru Nagycsoport Pillangó csoport, felkészítők: Petrezselyemné Rimóczi Anett és Szarka Gáborné. Ézsiás Dóra Boglárka (6 éves) Egy szép régi konyha , A/3, filctoll Napfény Óvoda Jászfényszaru Nagycsoport Pillangó csoport, felkészítők: Petrezselyemné Rimóczi Anett és Szarka Gáborné.

Alsó tagozat

A munkák – 11 db pályamű - értékelése itt sem volt egyszerű, minél tovább néztük, annál több a szembetűnő részletgazdagság és míves családi történetek bontakoztak ki a szemünk előtt.

Az első helyezés ebben a korcsoportban megosztott: 1. Őseinktől örökölt ház - Bollók Zalán (4. o., Jászfényszaru)  A/3; grafit, filc technika, jó elrendezés, a sötét és világos részek harmonikus egyensúlya jellemzi az alkotást. Egyszerű, de nagyszerű. Szeretjük nagyon, amikor pár vonallal, színek nélkül is életre kel a kép, mesél nekünk. A tető kidolgozása igazán feldobja, életszagúvá teszi az alkotást. A másik 1. Családi örökség - Török Annabella (3. o. Jászfényszaru) A/3 grafit, zsírkréta - az alapszínek használata - színharmónia (hármas hangzat), visszakaparásos technika, teljes lapkitöltés jellemzi az alkotást. „A színei, formái, kidolgozása miatt fogott meg nagyon ez a kép. A fák kérge fantasztikus megjelenítést kapott, érezni a durvaságukat, repedéseiket – és ezáltal most én is érzem az épp ilyen fákon szerzett horzsolások nyomatit. Tetszik, ahogy megjelenik a föld, mint örökség”. A gyerekek a , IV. Béla Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói, felkészítő tanáruk Kerekné Mihalik Judit.

A második helyezés ebben a korcsoportban szintén megosztott. 2. Kiss Tardos Márton rajz sorozata (3. osztályos, Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola Budapest, Felkészítő tanára: Fótiné Bacskai Katalin) Osztatlan elismerést aratott a valóságos családi almárium: Kiss A. János és id. Kiss A. Pál  tanyája 1920 körül, Kiss A. János cséplőgépe, ifj. Kiss A. József lóval szánt 1960 körül. „Fantasztikus kis grafitrajz, megható a téma, biztosan egy régi fénykép alapján készülhetett. A gondolat …  s ez a régi életérzés, de a kivitelezés is fantasztikus egy 3. osztályos gyerek részéről. A képek élnek, mert ott az ember, a rendben tartott tanya, vagy a tökéletesen megrajzolt ló. Nagyszerű.” Valódi kis remekmű a két darabból álló sorozat szintén 2. helyezett a Tulipános láda (A/3, színes ceruza, filc, ragasztva fekete karton) és Asztal tükörrel (A/4, színes ceruza) – Pádár Kinga alkotásai. IV. Béla Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Jászfényszaru 2. osztályos tanuló, felkészítő tanára: Kerekné Mihalik Judit.

A harmadik helyezés ebben a korcsoportban is megosztott. A tanyán – Kátai Helga A/4, színes ceruza rajza; 2. osztály, IV. Béla Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Jászfényszaru. Felkészítő tanára Kerekné Mihalik Judit. 3. hely: Egy meséből került elénk a Bagoly - Kovács Sarolta 1. osztály, Farrand Elementary School, Plymouth / Michigan; USA, alkotás. „Még egy nagy kedvenc! A színek, az ecsetkezelés, ahogy a festett részek finoman elterülnek, a zsírkréta pedig karcossá teszi az egészet csuda izgalmas. A tollakat imádom! A színvilág és a huncut kis csillogás pedig egy igen boldog gyerkőcöt takarhatnak. Nem foglalkozik azzal, hogy mit mondtak a „nagyok”, milyen a bagoly, ő ilyennek látja és kész!” Kiemelkedő a vegyes technika és a bátor színhasználata. Vonzóan formabontó s hogy egy ilyen kicsi gyerek egy ilyen madarat rajzoljon, feltétlen díjazandó.

Külön díjakat az alábbi alkotások kapnak: Régi tárgyak - Hurubán Dusán 4. osztály, IV. Béla Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Jászfényszaru. Felkészítő tanára. Kerekné Mihalik Judit. Szeretnivaló a témaválasztás, a szögre akasztott vadászpuska, a tulipános szűr igazán nagyszerű, régmúlt időket idéz. Tökéletesen kivitelezett, precízen megrajzolt tárgyak. S a Miska kancsó - Réz Anna 1. osztály, IV. Béla Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Jászfényszaru. Felkészítő tanára. Kerekné Mihalik Judit. „Megfogott a kancsó díszítettsége, ahogy aprólékosan megrajzolta a mintát. Ügyesen testességet adott neki, szinte kikerekedik a rajzlapból Miska hasa.”

Felső tagozat

A pályaművek értékelése: minél tovább néztük, annál több rejtőzködő szépséget találtunk a 16 db alkotásban.

Első helyezett: Százéves örökség - Tóth Kincső Blanka, Jászberény, Lehel Vezér Gimnázium Jászberény 8.N. osztály. Felkészítő tanára: Nagy Tamás. Míves alkotás készült, komoly gondolatiság van a kép mögött, mindemellett nagyon szép a kivitelezés is. Megérint bennünket a kép - a nagymamától, dédnagymamától örökölt varrókészlet darabja milyen nagy becsben is van.

A második helyezés ebben a korcsoportban megosztott. Miska kancsók - Fisli Linda rajza s a párja a  Fazekas fűszertál. Fisli Linda 7. osztályos a Westglades Middle School-ban, Floridában (USA). „Sok-sok éve már, hogy ilyeneket láttam utoljára! Nagyon tetszik a ropogós színválasztás, megjelenítés, hogy szinte megfogható a kerámia! A kidolgozása pedig tökéletesen visszaadja Miska megjelenését, díszítettségét, motívumait!” (zsűri). A szülőföld, a család megtartó ereje: „Amikor Magyarországon járunk, Nagyné Török Zsóka (aki fazekas, népi iparművész és jászfényszarusi származású) műhelyében mindig nagy örömmel kézműveskedünk. Az ott készült alkotásokról készültek a rajzok.” Szintén második helyen tudhatjuk A borospince - Kóta Nikolett Gréta, Jászsági Általános Iskola Székely Mihály Tagintézménye Jászberény, 7. osztályos alkotó grafit A/4 rajzát. Kiemelkedő a ceruza ügyes használata, jó rajzkészség. Különleges ez a kép! Nagyon érdekes ez a látásmód, megjelenítés, ahogy összehozza a képen a dolgokat. Összesimul a háttér az előtérrel, a részleteket nem külön-külön láttatja, hanem összeolvasztva, de egyáltalán nem zavaró, hogy nem tudni hol ér véget az egyik téma, hol kezdődik a másik. Ha az a huncut kis szőlőfürt lemarad, már-már kubista alkotás. Szuper! Felkészítő tanára: Fülöp Erzsébet.

Megosztott harmadik helyezettként ismerjük meg Az én könyvem - Kocsis Emese A/4, grafit rajzát. Az alkotó 8. osztályos korcsoportú a Lehel Vezér Gimnázium tanulója Jászberényben. Felkészítő tanár: Nagy Tamás. A kép mögött ott a mély gondolatiság, amely megérint és a szép kivitelezés. Ez is fantasztikus feldolgozás, ahogy a két generáció összeolvad: a fiatal, az idős, a múlt, és a jelen, ami a jövőt is hordozza. A betűk pedig tökéletesen kifejezik a korukat, amikben éltek, élnek. Eszembe juttatja nagyszüleim, dédszüleim cirkalmas, tekergő betűit, amiket nagyon-nagyon szerettem volna én is utánozni! Szintén itt, 3. helyezettként tartjuk számon Régi sütés kellékei - Kéri László rajzát, aki a IV. Béla Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Jászfényszaru 8. osztályos tanulója. Itt kell megemlíteni a Régi vasaló c. fotóját is, így együtt tükrözi a fogékonyságát a családi értékek megőrzésére. „Jó viszontlátni a karos mérleget, a köcsögöt, a teknőt! Az pedig külön öröm, hogy van még olyan gyerek, aki tudja is, hogy ezeket mire (is) használták. Csupa vidámság ez a kép. Különösebb részletezés nélkül, szépen, lényegre törően összerendezte kompozícióvá a tárgyakat. Külön öröm, hogy egy fiútól érkezett ez a kép.” Itt említjük meg Vágó Fanni – Gramofon című A/4-es, színes ceruzás egyszerűen-különleges alkotását. A halvány, pasztell háttérből, mint egy lágy dallam, ugyanakkor határozott érzékiséggel vonja magára a figyelmet a gramofon. Fanni a Jászsági Általános Iskola Jászágói Általános Iskolai Tagintézménye 6. osztályos tanulója, felkészítője Sőrésné Fellner Csilla. Szintén meg kell említeni a Dédnagymamám mozsara - Molnár Dóra Janka A/4-es, színes pasztell rusztikusan tapintható alkotását. A meleg mályva körbeöleli a patinásan aranyló mozsarat, szinte érződik a nagymama konyhájának langyos, fűszeres illata. Dóra Janka 8. osztályos a Lehel Vezér Gimnáziumban, Jászberény, felkészítő tanára: Nagy Tamás.

A népfőiskola Kiemelt Különdíját kapja a Festők 3 generációban - Nagy Evelin 6.N osztályos, a Lehel Vezér Gimnázium Jászberény alkotása. A kép háttér információja: Evelin nagymamája festőművész/óvónő, Evelin apukája rajztanár. A három festővászon a folyóparton hármójukat ábrázolja. Az árnyékuk a kockás pléd oldalán lóg be. Egészen szokatlan technikával készült a digitális festmény, látható, hogy az alkotó technikája, érzékenysége kimagasló a korosztályából. Szívvel-lélekkel foglalkozik az alkotói tevékenységgel.

A középiskolás korcsoportból érkezett alkotások bár technikában eltérőek, de hasonló értéket képviselnek. Megosztott első helyen a Dédmamám konyhai kredence - Szerémi Fanni (Jászfényszaru) A/3-as alkotás - vízfesték, grafit ceruza vegyes technikával készült alkotást említjük. Az Eventus Üzleti Művészeti Középiskola és Alapfokú Művészeti Iskola Eger III. osztályos tanulója által készített festményen konyhai kredenc, annyira békebeli sok gondolatot ébresztő és nem mellékes, hogy vízfestékkel ilyen szépen kidolgozni nem lehetett egyszerű. „Szinte hallom, ahogy az én nagyapám is mondogatja nekem a tanyán: kredenc, sublót, stelázsi, komód… Én pedig elvesztem a szavakban, és ma sem igazán tudom, melyik mi volt. Szeretem ennek a képnek a színeit, az úszó színfoltokat, az elmosásokat, vagy az itt-ott megjelenő részleteket.” A Nagyszüleim régi szobája - Csizmarik Zoé (Jászfényszaru) alkotása, Lehel Vezér Gimnázium Jászberény, 9. osztály. Felkészítő tanára Nagy Tamás. A szobabelső tökéletes, igazából Van Gogh képe jut eszünkbe róla,  a kidolgozás , a mondanivaló hibátlan. Időutazás! Érezni az öreg falak szagát, a kemence melegét, hallani az ágy és a többi bútor recsegését, ropogását, nyikorgását. Igazán részletes és mindent bemutató alkotás, ahol a színekkel tökéletesen kifejezi a téma régiségét, a szoba hangulatát.

A fotóművészeti alkotások értékelése

A fotók elbírálásakor, csak úgy, mint a rajzok esetében, a bírálatok összegzésében nem hagytuk figyelmen kívül a kísérő kiegészítéseket, élet és családtörténeteket. Hiszen annyi őszinte érzés, gondolat született, amelyek eddig talán csak a tudat alatt rejtőzködtek. Az alkotó munka – mint egy önismereti tréning része – felért egy – egy családkutatással. Itt már nehezebb volt a helyzet, figyeltük a hangulatiságot, a beállítást, a környezetet, a természetességet, a kompozíciót, a fókuszt...   „Danis János EFIAP/p fotóművész jellemezte az alkotásokat: a fotókon visszaköszön a lendületes, máshol az érzékeny látásmód - fényképezd úgy a világot, ahogyan senki nem látja - ezt várjuk a fiataloktól.”

A felső tagozatos korosztályban a zsűri tagjai az alábbiak szerint döntöttek a helyezésekről (25 db fotó). Az első helyezés megosztott: Imádságos énekeskönyv - Lengyel Áron (2009) Jászfényszaru, IV. Béla Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Jászfényszaru, felkészítésben közreműködött Glonczi Rudolf. Lengyel Áron további képei, fotósorozata külön is kiemelkedő: Imakönyv, amely átgondoltan és jól megszerkesztett, már-már művészeti fotó. Minden benne van, ami a pályázat lényege. A gyönyörű patinás tárgyak lenyűgözőek, ugyanakkor a mai korban is mind használatos … a Talicska – „Tárgyak, fények, árnyékok, minimális szín… Szeretem, mert egyszerű, letisztult, és a múlt darabkáit rendezte össze a készítője.” Lengyel Áron sorozatát külön díjra is javasoljuk.

A megosztott első helyezett Legyező felhők között - Kovács Eszter Tamara (2006), Lehel Vezér Gimnázium Jászberény. Felkészítő: Nagy Tamás.

A második helyezés ebben a korcsoportban megosztott. Idő-utazás - Fekete Tamás (2006), IV. Béla Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Jászfényszaru. Felkészítő: Kerekné Mihalik Judit. „Itt egy időutazás. El sem hiszem, hogy ilyen régi koffereket őrizget még valaki a padláson! De nagy kincs, imádom! Tetszik, hogy csak a három koffer dominál, minden más elhanyagolható. A megkopott háttér is tökéletesen passzol hozzá.”

Szintén második helyen említjük Az idő fakó dallama - Goda Nikolett alkotását, a lágy, meleg barna dallamot (2006), Lehel Vezér Gimnázium Jászberény. Felkészítő tanár: Nagy Tamás.

Harmadik helyen több fotót említünk, mindegyik más-más történetet hordoz, más-más kép vésődött be a fiatalok emlékezetébe. Antik 8 babás állófogas - Zala Zsombor (2006) Farmos, Lehel Vezér Gimnázium Jászberény, felkészítő: Nagy Tamás. Régi kincsek - Pege Gyula (2006) Jászapáti, Lehel Vezér Gimnázium Jászberény, felkészítő: Nagy Tamás.

Kiemelkedő s mindegyik más-más alkotás: Régi idők mérlege - Rimóczi Dávid (2007) IV. Béla Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Jászfényszaru. Felkészítő: Kerekné Mihalik Judit. Az Utasi sorozat: A Generációk szemekben - Utasi Abigél Kincső (2007) Nagyboldogasszony Kéttannyelvű Katolikus Általános Iskola és Gimnázium (Jászberény): Nagyszerű az ötlet, hogy a generációk szemeit összerendezgette, és a montázsba rendezéssel olyan, mintha kitekintenének az ablakon a múltba, jelenbe, jövőbe. A fekete-fehér feldolgozás pedig még jobban kiemeli a szemeket. Kincseim, A nagypapám és a kredenc szeme – tudatos tervezés, szerkesztés szépen alakul. Merengés a megvalósult álomban - Tóth Viktor (2006) Lehel Vezér Gimnázium Jászberény, felkészítő Nagy Tamás. Megkapó, hogy az unoka mennyire tiszteli a nagyapa álmát, aki az élet racionális oldalán tevékenykedett, de gyűjtő szenvedélyével egy kisváros patinás galériáját hozta létre. A fotótechnika tisztulni fog, ami az erőssége, hogy a képekből sugárzik a megbecsülés. Ugyanígy értékelhető a Világháborús emlék - Zrupkó Gergő (2007), Lehel Vezér Gimnázium Jászberény. Felkészítő: Nagy Tamás. Fontos, hogy megismerjük a jelentéktelennek tűnő parányi fűzött gyöngy tárgy történetét. „A hadifogság alatt kapta az általam fotózott tárgyat, a dédpapa elmondása, alapján egy orosz lánytól. A tárgyat édesanyámnak ajándékozta tovább, még amikor kislány volt, ő pedig őrizgeti, mint a legbecsesebb kincset, ami a nagypapájától rá maradt. Valójában nem tudjuk, hogy a történet igaz-e. Az évszám mindenesetre árulkodó, 1940 (igaz, kicsit korábbi, mint az esemény maga). Az is biztos, hogy a dédpapa féltve őrizte a kincset, míg anyukám gondjaira nem bízta, és az is, hogy a dédnagymamám ki nem állhatta ezt az emléket, a szeme elé nem kerülhetett. A tárgy, egy gyöngyös szövésű függő, dísztárgy lehet. Talán a függönyt díszítheti, vagy egy ruhadarabot. Soha nem néztünk utána. Nekünk azt jelenti, ami. Az eszmei értéke.”

A középiskolások fotói

A 19 db alkotás elbírálása sem volt egyszerű. Első helyre került Most segíts meg Mária - Kollár Júlia (2004) Jászfényszaru, Nagyboldogasszony Katolikus Gimnázium Jászberény. Ahol ... a nagymama kezében s az olvasó a dédmamától való. „A kép gyönyörű. A rég és jelen kor vallását fogja egy nagyszerű keretbe az idős ember keze. Minden benne van, az életérzés is.”

Különlegesek a képek együtt is, így Kollár Júlia sorozatát külön díjra javasoljuk: AGENDA - Az AGENDA az ükmama hagyatéka 1835-ből s az olvasó a dédmamától való. „Az ősrégi agenda, a megkopott rózsafüzér olvasó, és egy fiatal kéz nagyszerű összhangban van. Olyan, mintha a jelen simogatná a múltat, megérintené annak egy darabját.” A  Hiszek egy Istenben - Kollár Júlia, ahol az olvasó a dédmamától való. A meghittség, a biztonságot adó kezek, amelyek a családi örökséget, a hitet tapintják és a meleg színek a képek értékei.

Második helyen említjük Mészáros Réka (2004, Jászfényszaru, Bajza József Gimnázium Hatvan 10. évfolyam) üde, ugyanakkor megőrző fotósorozatát: A boros butykos és a pipa új élete, A mozsár és a fogyasztó, avagy velem foglalkozz, A múlt árnyéka, Mozsár 1898-ból című alkotásokat.

Ugyan csak második helyre tettük Nemoda Dóra (2002, Jászberény) sorozatát: Megelevenült idő, A képen, a nagypapa óráján és fényképén keresztül megjelenő múlt, illetve a jelent és jövőt hordozó unoka keze, a színvilág, a fények-árnyékok teszik ezt a képet meghatóvá és különlegessé. Emlékeim emblémái, Te és Én az idő ellen. „A képek témája nagyapám régi kvarc órája és a kettőnk közötti különleges kapcsolat. Az óra nem számít régiségnek, ám számomra annál többet jelent. Ha ránézek az órára, minden emlék eszembe jut: az otthonom, a hely, ahol felnőttem és a családommal töltött emlékek.”

Harmadik helyen említjük Családi kör - Nagy Bálint Attila (2005, Jászfényszaru, Lehel Vezér Gimnázium Jászberény 9 osztály) fotóját, amely kép a képben, és Akiben megbízhatok - Tari Stefanie (2004 Jászapáti) fotóját, amely a hűséges (kutya)barát mellett kompozíciós szempontból is egy nyugtató látvány.

Külön díjra javasoljuk: Gulyás Gréta Kitti (2006, Jászárokszállás, Lehel Vezér Gimnázium Jászberény 9 N. felkészítő: Nagy Tamás) sorozatát, ahol a derűs fiatalság és az értékek együtt jelennek meg: Csacsogás, Füst elszáll, Gépelj és lépdelj, Egyszer volt egy író – „Erika … A régi idők elmaradhatatlan táskaírógépe. A múlt, s a jelen, amikor már a 20 éven aluliaknak hosszan kell elmagyarázni, mi is ez. Szinte hallom a kopogását! A fekete-fehér feldolgozás, a kép döntése pedig csak még inkább kiemelik a főszereplőt”.

A sokszínű zsűri értékes véleményét köszönjük!

Ezek a szebbnél szebb, kreatív alkotások megtekinthetők a Szent Erzsébet Közösségi Házban rendezett Bedekovich Kirakat Tárlaton, valamint a népfőiskola közösségi oldalán található fényképalbumokban. Eredményhirdetésre a pünkösdi hétvégén került sor az on-line felületeken, a díjátadó ünnepséget május 28-án, pénteken délután tartottuk a Szent Erzsébet Közösségi Házban. A népfőiskola közösségi oldalain számtalan fotó, újsághír és televíziós tudósítás tanúsítja a program sikerét, elismerését.

Kovács Béláné Pető Magdolna

Cikkkategóriák: 
A tartalom érvényessége: 
2021/06/01, k - 17:15 - 2021/06/30, sze - 17:15