„Közösségépítő Kultúránk” a Bedekovich Népfőiskola keretében

A Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) idén is meghirdette a „Közösségépítő Kultúránk” előadó-művészeti programsorozatot az együttműködő partnereivel. Az NMI Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatóságának szervezésében, Rónyai László igazgató irányításával a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság tagjainak, együttműködő szervezeteinek, közművelődési intézmények munkatársainak egész napos közösségi program keretében térítésmentes részvételi lehetőséget biztosított Lakitelken (Bács-Kiskun megye) a Hungarikum Liget, színházi előadás és a Nemzeti Művelődési Intézet Székházának látogatására.

A Nemzeti Művelődési Intézet állami közfeladat ellátó országos szervezet, amely a hazai művelődési házak szakmai munkájához nyújt módszertani segítséget. Többek között képzésekkel, kutatásokkal, szakmai konferenciákkal, módszertani tanácsadással és kiadványokkal segíti a művelődési házakban dolgozó szakembereket. Tevékenysége és szolgáltatásai a Kárpát-medencei szervezetek számára is elérhetőek.

A másfél hónapig tartó programsorozat alatt a kapcsolódó helyszíneken naponta 420-450 fő, közel húszezer – a közösségépítő munka iránt elkötelezett – értékorientált civil közösségek, kulturális szakember és érdeklődő részesülhet a komplex művészeti és közösségi esemény élményeiből. Az utazás közös különjáratú busszal történik az NMI megyei irodájának szervezésében a közművelődési asszisztens bevonásával.

A programsorozat célja többek között, hogy a résztvevők megismerjék a Nemzeti Művelődési Intézet, a Lakitelek Népfőiskola Alapítvány tevékenységét és központját; megismerjék a közművelődés kultúraközvetítő, közösségépítő szerepét. A program első állomásán a Lakitelek – Tőserdő Kempingben a Békéscsabai Jókai Színház előadásában Dario Niccodemi „Hajnalban, délben, este” című olasz vígjátékát tekinthettük meg. Elegáns, kedves, harmonikus – talán így jellemezhető leginkább az előadás. A feledhetetlen forró hangulatot nem csak a kánikulai hőség biztosította, hanem a színészek kiváló játéka is, Földesi Ágnes és Czitor Attila nagyszerű játékkal örvendeztette meg a közönséget.

Az előadások után az egészségbiztonsági előírások érdekében a résztvevők kisebb csoportokban járták be a Hungarikum Ligetet, a Nemzeti Művelődési Intézet új székházát. A Liget építményei, közösségi terei szinte hónapról hónapra folyamatosan gyarapodnak, bővülnek: Hotel Club Tisza Wellness és a Hungarikumok interaktív kiállítóház, gyógyfürdő, tanuszoda, szoborparkok, Szent István kápolna, jurtatábor, footgolf-pálya, Borkatedrális, pálinkafőzők gyűjteménye, csillagvizsgáló, illetve egy ezer főt befogadni képes Kárpátia rendezvényház, Kincsem Lovarda … A szolgáltatások mindenki számára elérhetőek.

A több mint négyezer négyzetméter alapterületű, klasszicista jegyeket hordozó székház homlokzatán – Makoldi Sándor műve alapján – szalagszerű díszítőelemek, frízek mutatják be a teremtésmítosz és magyar őstörténet legfontosabb pillanatait. A sors iróniája, hogy művész már nem élhette meg a megvalósítást, a munkákat lánya irányításával végezték. Ezek a történetek iránytűként szolgálnak a magyar nemzet gyökereinek, küldetésének megértéséhez, valamint segítenek, hogy tetteinkkel magunk is hozzájáruljunk az egyedülálló magyar kultúránk megőrzéséhez, átörökítéséhez és gyarapításához.

A székház a szerves műveltség értékeit, szimbólumait hordozza mind a külső homlokzaton, mint belső tereiben. A homlokzat vakolathímeit Grátz Antal építészmérnök tervezte, a közösségi termekben elhelyezett egyedi batikfüggönyök Makoldi Gizella textilművész munkái.
A Nemzeti Művelődési Intézet székházának tetőtéri rózsakertjében található a magyar nemzet összetartozását jelképező Emlékezet tornya, s az abban elhelyezett „Magyarság Harangja”, melyet június 4-én, a trianoni békediktátum 100. évfordulójára szervezett megemlékezésen avattak fel, csatlakozva a nemzeti összetartozás napja eseménysorozatához.

Október 3-tól a harang minden nap azonos időben – 15 óra 13 perckor, a Kárpát-medencei magyarság összetartozását kimondó Alaptörvény aláírásának (2011. április 25. 15:13’) perceiben – szólal meg a lakiteleki székházban, hogy egy-egy település egykori egyleteire, civil szerveződéseire, a közösség által elért eredményekre emlékeztesse a magyarságot.

A fiatalabb generációt egy új fejlesztéssel szólítják meg. A székházában a szerves magyar műveltség szellemiségét többek között az épület kerengőjéből kiinduló Napút is gazdagítja. https://naputon.hu/kukkants-be  Ez a valós és virtuális túra tizenkét állatövi jelképből, valamint két kiegészítő csillagképből áll, és az épület földszinti fogadóterének padlójába süllyesztett bronzplakettektől indul. A látogatók a zodiákus jelekhez kapcsolódó háttér információkat egy kifejezetten erre a célra fejlesztett alkalmazáson keresztül, a NapútOn nevet viselő applikáción érhetik el. A felületen a témához kapcsolódva – sok egyéb mellett – népzenei részletek, népművészeti alkotások, motívumok, szakkönyvek, valamint rajzfilmek segítségével ismerhetik meg a látogatók a szerves magyar műveltség gazdag tárházát.

A székház közösségi termei a közművelődési szakma kiemelkedő képviselőinek, Beke Pálnak (népművelő, közösségfejlesztő https://www.youtube.com/watch?v=kJ-V9anL5Wk ), Dr. Balipap Ferencnek (költő, szociológus, szociálpolitikus, népművelő, közösségfejlesztő http://hetedhethatar.hu/hethatar/?p=55046&fbclid=IwAR05Ry15VZcMYKzBhMOba... ) és Kígyós Sándornak (szobrászművész, népművelő és tanár https://www.youtube.com/watch?v=jS4BoWY4LfU ) állítanak emléket. A tervező Szabó János építészmérnök, belsőépítésze Szenes István volt.

A hiánypótló programsorozat szervezője a Nemzeti Művelődési Intézet, az eseménysorozat megvalósításában a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola és a Népfőiskola Alapítvány vesz részt. A rendezvény fő támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma Lázár Ervin Programja. Az előadások kiválasztásában a Déryné Program nyújt szakmai segítséget.

Kovács Béla
Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság

A tartalom érvényessége: 
2021/07/11, v - 16:15 - 2021/07/31, szo - 16:15