Közművelődés és a Népfőiskola

A Nemzeti Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatósága 2021. november 26-án egy ünnepség keretében zárta a Közművelődési Foglalkoztatási és Képzési Programot, amelyre a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság képviselete is meghívást kapott.

A rendezvény helyszínére Szolnokon a SZÍN-MŰ-HELY-ben (Szolnoki Szigligeti Színház Nonprofit Kft. ) került sor, melyre nemcsak a közművelődési asszisztensek voltak hivatalosak, hanem az érintett foglalkoztató intézmények (mint a  népfőiskolánk) és a települések polgármesterei is.

Rónyai László megyei igazgató köszöntötte a megjelent vendégeket, résztvevőket. Beszédében megköszönte a Programban résztvevők munkáját, az együttműködést, bemutatta a főbb eredményeket, megemlítette a sikeres képzés zárását, amelyről az előző lapszámban tudósítottunk. Visszaemlékezésében méltatta a sok közös munkát, és kiemelte, mennyire fontos munkát végeznek helyben. Ígérete szerint a későbbiek folyamán is számíthatnak az Igazgatóság segítségére, szakmai kérdések megválaszolásában, és reméli, hogy a jövőben is találkoznak szakmai napokon, konferenciákon, együttműködések formájában is.

A résztvevőket Kállai Mária országgyűlési képviselő asszony is köszöntötte. Beszédében méltatta a Program sikeres megvalósulását és kiemelte, hogy mennyire fontos a feladatuk a lakóhelyükön, mert bármerre is jár a megyében szerencsére sok rendezvénnyel találkozik, melyek nagyon fontosak egy település életében. A rendezvény további részében közösen a Szigligeti Színház művészeinek előadásában megtekintették a Bakaruhában című színdarabot, majd végül állófogadással zárták az ünnepséget.

A Bedekovich Népfőiskola az NMI megyei igazgatósága ebben az évben is tervezi az együttműködést, amelynek egyeztetése, ütemezése, pontosítása jelenleg zajlik.

Az előző éves tevékenységek során sor került, kölcsönös látogatásokra - népfőiskolai programok rendszeres résztvevői az iroda munkatársai. 2019-2020-tól népfőiskolai látóutak, hálózatépítési programok részesei voltunk, amelynek eredményeként hálózat, szövetség építése kezdődött, a találkozások 2021-ben is folytatódtak. A megyei értéktári tevékenységben is kölcsönös a kapcsolat: előterjesztés, Megyei Értéktári Bizottság (MÉB) konferenciákon való felkérés. Részesei lehettünk a 2021. évi Közművelődési Foglalkoztatási és Képzési programnak, egy éven át közművelődési asszisztensként Tóth Mercédesz segítette, színesítette a népfőiskolai tevékenységet. Közreműködésével elindult a Komatál Közösség programsorozat, amely során 7 családot sikerült elérni a népfőiskola szervezésében (Komatál ajándékok átadása, látogatások, jelképes karácsonyi ajándékok átadása). Remélhetőleg a járványhelyzet javulásával megvalósulhatnak majd a jelenléti programok is.

Kovács Béla
Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság

A tartalom érvényessége: 
2022/01/10, h - 19:00 - 2022/01/31, h - 19:00