Katolikus templomok a Jászságban

2018. február 23-ától Katolikus templomok a Jászságban címmel Jászfényszarun a Szent Erzsébet Közösségi Házban (Szentcsalád tér 2.) látható Pető István fotóiból válogatott kiállítás a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság gondozásában.

Vianney Szent János (1786-1859) halálának 150. évfordulójához kapcsolódóan XVI. Benedek pápa a 2009. június 19. és 2010. június 11. közötti időszakot a Papság Évének nyilvánította. Ehhez kapcsolódóan a jászfényszarui egyházközségünk 2010-ben kétnapos zarándokutat szervezett, melynek során meglátogattuk a Jászság valamennyi katolikus templomát.

Ebből az alkalomból jelentettük meg a Jászság katolikus templomait bemutató könyvet „Zarándok úton a Jászságban” címmel, amely a katolikus templomok rövid ismertetését és fotóit tartalmazza. A fotók (Pető István) és az ismertető szöveg (Farkas Kristóf Vince) elkészítését, a könyv tervezését, szerkesztését a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság tagjai önkéntes munkában vállalták. A könyv két kiadásban jelent meg s tervezzük a harmadik kiadás megjelentetését.

A könyv előszavából, Csőke György plébános c. esperes atya szavaiból idézve:

„Isten házának látogatása mindig örömmel tölt el, mert a templom az Istennel való találkozás helye. Minden látogatás után lélekben gazdagabb emberként élem át a legszentebb belső találkozást és így járhatom életem útját.

Keresztény embernek lenni Krisztustól kapott küldetés. Jézus egyházat és papságot alapított, hogy ők a híveket összegyűjtsék, és a szentségeket kiszolgáltassák egy erre szolgáló szent helyen, és ez a hely a templom. Mindig az a legkedvesebb templom, ahol nap mint nap találkozom az Istennel.

Jászsági magyar katolikusságomból és papi hivatásomból eredően régi vágyam teljesült, mert a papság évében Vianney Szent Jánosnak, a papság védőszentjének oltalma alatt meglátogathattam a jász templomokat. Számomra fontos, hogy mindezt közösségileg, Egyházként tettük. Meggyőződésem, hogy a magyar népet és benne a jász embereket is a közös Istenbe vetett hitük, a hitvallásuk és a templomaik kötik össze, melyek a mindenkori megújulás forrásai.

Köszönöm a segítséget azoknak, akik azonnal ráéreztek ennek az apostoli munkának fontosságára és kívánom, hogy ez a szép összeállítás szolgáljon lelki gazdagodásukra. Isten adja, hogy őseinknek emléket állítva hitünkben erősödjünk és a jövő nemzedéknek Isten kegyelméből biztos utat mutassunk.

Deo Gratias!”

Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság

Cikkkategóriák: 
A tartalom érvényessége: 
2018/02/23, p - 09:45 - 2018/03/31, szo - 09:45