Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Értéknap

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat 2022. június 14-én tartotta meg ünnepélyes keretek között a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Értéknapot, melyen a megyei értékek bemutatása között számos plenáris előadásban tájékoztatták a hallgatóságot a legújabb értékfeltárásokról, jó példákról, valamint a megyei új értéktári elemekről. Elsőnek Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte a jelenlévőket, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Értéknapot.

"A települési, a megyei és országos értékeink, valamint a már elismert Hungarikumaink a magyarság szellemi, tárgyi, természeti örökségének legjavát képviselik, de valamennyi érték magában hordozza a verejtékes munka gyümölcsét, hitünket, tenni akarásunkat a magyarság és szűkebb közösségeink, tárgyi és szellemi kultúrájának megtartása érdekében" - Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke ezen gondolatok mentén nyitotta meg a Megyei Értéknapot. Már 81 Jász-Nagykun-Szolnok megyei értékre lehetünk büszkék s a szakemberek immár harmadik alkalommal találkozhattak ilyen formában és ismerkedhettek meg az értéktár bizottságának munkájával.

Az első előadásban Kovács Béláné Pető Magdolna, a jászfényszarui Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság elnöke arról beszélt, hogyan menedzseljünk értéket. Sikeres munkájuk eredményeképp az elmúlt évben id. Bedekovich Lőrinc munkássága, hagyatéka bekerült a megyei értéktárba, mindemellett számos jó példát mutatott be népfőiskolai tevékenységükről.

Tapasztó Ildikó, Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzat Kulturális, Ifjúsági, Köznevelési és Sport Osztályának vezetője előadásában Szolnok város értékeire fókuszált, bemutatta Szolnok város kulturális koncepciójának központi elemeit, valamint az újonnan létrehozott szolnoki értéktár honlapot.

Rónyai László, a Nemzeti Művelődési Intézet megyei igazgatója egy érték körképre hívta a résztvevőket. Az Értékkörkép című kiadványból mutatott be jógyakorlatokat Baranya, Békés, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun, Pest megyei értékfeltáró tevékenységekről.
Nagy István Péter főhadnagy pedig a díszteremben berendezett HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum kiállítása mellett a Szolnoki Hadkiegészítési Szakgyűjteményt is bemutatta, majd ebéddel, a megyei értéktárban szereplő ételekkel zárták a konferenciát.

Az eseményen, melynek fókuszában ezúttal Szolnok város értékei álltak kihirdették a Magyarság Kicsi Nagykövete verseny megyei döntőjének eredményeit. A verseny célja segíteni a diákok önfejlesztését, kreativitását, tehetségük kibontakoztatását, hogy sikerélményre és elismerésre tegyenek szert, 10-12 éves, 4-6. osztályos diákok mérték össze a tudásukat műveltségi, kreatív és kincskereső feladatokkal színesített versenyen. Az eseményen a nagyköveteknek, attaséknak a díjakat Gaal Gergely, a program országos főmentora, Strack Mária, főszervező, Gyarmati Robin, zsűritag, szakmai koordinátor és Hubai Imre, a megyei közgyűlés elnöke, a program megyei fővédnöke, valamint Borbás Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke adták át.

Kovács Béla
Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság

Cikkkategóriák: 
A tartalom érvényessége: 
2022/06/18, szo - 17:00 - 2022/07/31, v - 17:00