ITTHON OTTHON VAGY - 2023. alkotótábor Jászfényszarun

A népfőiskola komplex művészeti műhelye 1998 óta 25 éve szervezi meg tematikus programját. A Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria munkatársaival ismét a Hamza házaspár nyomában, de most a magyarországi életük alapján tervezzük a népfőiskola nyári táborát. Mert itthon, otthon vagy!

Kedves Érdeklődők!

Az előző évekhez hasonlóan, 2023-ban a nyári komplex művészeti táborunkat Jászfényszarun a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság szervezésében a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria szakmai megvalósításában tartjuk meg. Így várjuk Jászfényszarura is az alkotni vágyó fiatalokat az alábbiak szerint. 

Időpont: 2023. augusztus 21-25. A táborba az általános iskolás korosztályt várjuk. A napi program 8-16 óráig tart, a helyszín Jászfényszaru a Régi Parókia és közösségi terei.

Részvételi díj: 5.000,- Ft/fő/nap, 25.000,- Ft/fő/hét. A tábor díjában az anyag- és eszközköltségek, valamint háromszori étkezés biztosított. Befizetésre személyesen (telefonon történt egyeztetés után) vagy átutalással is van lehetőség. A népfőiskola bankszámlaszáma: 69500149-10382082 Előleg fizetésére is van lehetőség: 15.000,- Ft/fő, majd a tábor első napján 10.000,- Ft/fő. Egy összegű fizetésnél, lehetőség szerint legkésőbb augusztus 14-ig, a tábor előtti héten kérjük befizetni, vagy elutalni a díjat. A kitöltött jelentkezési lapot, valamint a nyilatkozatokat: „szülői nyilatkozat táborozáshoz - hazamehet és fotó”; „szülői nyilatkozat táborozáshoz – egészséges” a tábor kezdésére, hétfőn reggel kérjük leadni a szervezőknek.

TERVEZETT PROGRAM

A hét témája: "Itthon otthon vagy!" A Hamza-házaspár életútja Magyarországról indult, és közös életük is itt fejeződött be. Így idén az itthoni helyszíneket mutatjuk be a gyerekeknek (Hódmezővásárhely, Budapest, Jászberény), és ebből az időszakból válogatjuk a táborhoz kapcsolódóan Hamza D. Ákos munkáit és Hamza Lehel Mária divatterveit is. Mivel itthon Hamza leginkább a filmezésben volt ismert, a hét főként a magyar mozi virágkoráról, illetve annak előzményeiről szól majd. https://www.hamzamuzeum.hu/kezdolap/programajanlo

Részletes program terve:

HÉTFŐN

Megismerkedünk egymással, megismerkedünk a múzeummal. Megnézzük az útlevelet, így megismerjük a heti programot is. Fotózunk az útlevélhez.
Megnézzük Hódmezővásárhely nevezetességeit, majd Budapesten a Tabánban barangolunk: Hamza egyetlen, háború előtti ismert festménye még a főiskoláról ezt a kerületet ábrázolja.
Délután a filmjeit vesszük sorra, és az egyik legismertebbet, az Egy szoknya, egy nadrág címűt meg is nézzük.

KEDDEN

A filmezés előzményeit vesszük górcső alá: megismerjük a taumatróp, a fenakisztoszkóp és a zootróp működési elvét, majd elkészítjük a sajátjainkat.
Délután plakátot tervezünk.

SZERDÁN

A stop motion animation történetébe pillantunk bele, és egy saját kisfilm elkészítését tervezzük meg.
A kisfilmünkhöz készítjük el a kellékeket: a szereplőket, helyszíneket, kiegészítőket. Délután pedig befotózzuk azokat.

CSÜTÖRTÖKÖN

PikTúrát teszünk a városban, a már jól bevállt pasztellel alkotunk plein air, vagyis szabad ég alatt, és egy kis játszóterezés is belefér a napba.
Délután Hamza Lehel Mária divatrajzait gondoljuk újra.

PÉNTEKEN

Jászberény lesz az úticél ismét: Hamza D. Ákos Jász rapszódia című festményét dolgozzuk fel a gyerekekkel. Beszélünk majd a múzeumalapításról valamint B. Jánosi Gyöngyi itt betöltött szerepéről és munkásságáról.
Délután kiállítást rendezünk a műveinkből.

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.
Érdeklődni Kovács Béláné Pető Magdolnánál: info@bedekovich.hu +36-30/579-0164

Plakát terve: Farkas Edit, Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria igazgatója
Találkozunk egy felejthetetlen alkotó vakáción!
Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság szervező csapata nevében: Kovács Béláné Pető Magdolna

GYIK - GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

MIT HOZZON A GYERMEK A TÁBORBA?

Első nap mindenképpen a TAJ kártya másolatot és a kért dokumentumokat kitöltve és aláírva: jelentkezési lap, nyilatkozatok (letölthetőek a népfőiskola honlapjáról, vagy kérhető a szervezőktől).
Amit érdemes hozni: kötény vagy póló (kézműveskedéshez, festéshez), ivókulacs, naptej, esőkabát, kicsi hátizsák, nyári sapka, kényelmes cipő, polifoam és kicsipárna (üléshez, letelepedéshez, pihenéshez), kullancs, szúnyog elleni szerek (csak ajánlott), fürdőruha, törölköző amennyiben lehetőség lesz az egyszeri fürdésre (ezt előre jelezzük).
Ne hozzon magával pénzt, a táborozás során nincs lehetőség vásárlásra. Ne hozzon nagy értékű telefont / tabletet / játékot stb. Ezekért a Tábor felelősséget nem vállal.
Inkább ne hozzon egészségtelen nasikat, üdítőket, ha valamilyen ennivalót mindenképpen szeretne hozni, akkor csak gyümölcsöt.

HOGYAN ÖLTÖZKÖDJÖN?

Időjárásnak megfelelően! Táborunkról tudni kell, hogy jó és rossz időben is a szabadban, illetve fedett téren vagyunk, ezért esős időben zárt cipő, zárt öltözet legyen a gyermeken (esőkabát is legyen nála), hűvösebb időben, ha szükséges, pulóver, kánikulában rövidnadrág. Papucs helyett inkább zárt cipő vagy szandál viselése ajánlott. Lányoknak a mozgás, játék miatt és higiéniai okokból inkább nadrágot, rövidnadrágot válasszanak szoknya helyett.

HOGYAN JELENTKEZHETEK A TÁBORBA?

A táborba online is lehet jelentkezni a honlapon megadott jelentkezési lap és a szükséges nyilatkozatok kitöltésével, amelyet online vagy személyesen adhat le a szervezőknek. Amennyiben személyesen szeretne jelentkezni, kérjük, keressen minket elérhetőségeinken.

HA A TESTVÉR MÁR KÖZÉPISKOLÁS…

Ha a testvér már középiskolás, de szeretne alkotni, játszani és szívesen jönne a táborba – egyeztessünk, beszéljünk róla. Ha van még szabad hely, őt is örömmel látjuk.

MILYEN FIZETÉSI LEHETŐSÉGEK VANNAK?

A tábor díját jelentkezéskor vagy legkésőbb az első napon egy összegben kell rendezni. Fizetni készpénzzel vagy átutalással lehet. A napközis részvétel díja 5.000,- Ft/fő/nap, befizetésére személyesen van ehetőség a szervezőknél (kérjük, előzetesen jelezzék telefonon).

KELL-E ORVOSI IGAZOLÁS?

Nem, nem kell elmenni az orvoshoz, elegendő a szülőnek nyilatkozni arról, hogy gyermeke egészséges. Szülői nyilatkozat letölthető a népfőiskola honlapjáról. Az idén fokozottan kérjük a szülőket, hogy "csak" náthával, "csak" hőemelkedéssel se hozzák gyermeküket a táborba.

ESŐ ESETÉN MI A PROGRAM?

A helyszínt úgy választottuk, a programjaink többségét úgy alakítottuk ki, hogy azokat eső esetén is meg tudjuk tartani szabadtéri fedett helyszínen.

MI TÖRTÉNIK, HA REGGEL KÉSÜNK?

Táborunk programja 8:00 órakor kezdődik. Ekkor a csoportok a gyülekezőhelyen a napi programot megismerik, felszereléseikkel elhelyezkednek a műhelymunkához. Ha valaki elkésik, ugyan nem marad le az aznapi táborról, de a reggeli beszélgetésről, kuckózásról igen. Tapasztalatból tudjuk, hogy az egyik legnépszerűbb programunk a reggeli beszélgetés, játék, helykialakítás. Kedves Szülők! Ne fosszák meg gyermeketeket ettől az örömtől. Igyekezzetek időben érkezni.

MIKOR MEHETÜNK A GYEREKÉRT, ELVIHETJÜK-E HAMARABB, MI TÖRTÉNIK, HA DÉLUTÁN NEM ÉRÜNK ODA IDŐBEN ÉRTE?

Táborunk 16.00 óráig tart. Korábban csak indokolt esetben tudjuk a gyermeket átadni. A gyerekek átadása 16.00 óra és 16.20 óra között lehetséges a Tábor főbejárata előtt. Kedves Szülők! Kérjük ezt az időpontot betartani. Köszönjük!
A mindenkori járványügyi intézkedések betartására mi is törekszünk és mindenkitől ezt kérjük.

 

A tartalom érvényessége: 
2023/06/09, p - 20:15 - 2023/08/20, v - 20:15