Élménytábor Óperencián innen – Gödöllői dombságon túl a Jászság kapujában, Jászfényszarun

Ha egy igazán izgalmas nyári kalandra vágysz, a múlt, a mondák, mesék és valóság nyomába erednél, bekukucskálnál a tanyasi-falusi élet rejtelmeibe, megnéznéd, hogy mit rejt a ládafia, milyen is a templom egere, mi sül a kemencében vagy kipróbálnád milyenek a magyarok nyilai, a mesés Herceg Egérváry Elemér vagy Sissi nyomába erednél, szereted a különleges kézműves technikákat, a játékot és a finom étkeket, akkor a múltidéző játékos kutató táborban a helyed!

Így hirdette meg a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság Jászfényszarun a Múltidéző – nyári játékos kutató táborát. A 2018. augusztus 7-11 között zajló bentlakásos tábor szálláshelye a Pap Kastély volt, de az érdeklődés miatt lehetőséget adtak a napközis részvételre is – így 33 gyermek vett részt táborban (Budapest, Jászberény, Szentlőrinckáta, Tóalmás, Jászboldogháza, Pusztamonostor, Jászfényszaru).

A program helyszínei: Városi Könyvtár – sárkányos délelőtt, Jász Fazekas műhely – kézműves nap, Csángó Fesztivál – játék, tánc ének az Aprók Tánctáborában, Jász Múzeum – Jászberény, ásatások, leletek a Kozma dombon. Egyháztörténeti sétára és a Bedekovich térképek nyomába eredtek a Régi Parókián. A Pethő tanya élményeit követően a Teaházban az idősek látták vendégül boldogi rózsával a táborozókat, majd lovas kocsival mentek a Lehel tó partjára íjászkodni.  A Gödöllői Királyi Kastélyban két korcsoportnak szóló múzeum pedagógiai programon vettek részt, majd Tóalmáson fürödtek. A tájházban mézeskalács díszítés, rostélyos kalács készítés mellett játékkal, tánccal, családi vetélkedővel zárták a tábort. A részletes programról a következő lapszámunkban olvashatnak.

A közreműködő segítséget, támogatásokat külön köszönjük: Bujdosó Katalinnak (sárkányos mesedélelőtt), Dr. Farkas Kristóf Vincének (tárlat és túravezetés), Pethő Ferenc és családjának (tanyalátogatás, foglalkozás, kínálás), Jászfényszarui Tűzoltó Egyesület tagjainak (toronylátogatás a templomban), Jászfényszaru Város Gondozási Központja, a Teaház Idősek Klubja munkatársainak – Folyóné Rimóczi Márta, Dávid Ildikó és önkéntes segítőinek (boldogi rózsa sütése), Gorácz Józsefnek (Jászsági Népi Együttes, néptánc, ének, játék), Polatschekné Rimóczi Melindának és gyermekeinek (íjászkodás), Pető Lászlóné Katikának (rostélyos kalács készítése), Tóth Mercédesznek (hegedű), Horváth Boglárkának (néptánc), Horváth Áronnak (cimbalom), Mészáros Katalin Annának (édességszobrász, mézeskalács díszítés, ajándék), Pető Ferencnek (kemencés sütés), Tanczikó János őstermelőnek (dinnye adomány), a Projektiroda és a GAMESZ munkatársainak (helyiség berendezése, szállítás). A friss, finom meleg étkeztetést Jászfényszarun a Vágó Bt biztosította.

A 2018. évi 20. komplex művészeti és honismereti tábort – eddigi hagyományoktól eltérően most saját hazájukban, szülőföldükön a Jászság kapujában Jászfényszarun valósították meg a szervezők.  A tábor megvalósításának célja: a gyermekek hon- és népismereteinek bővítése, kreativitásának, ügyességének és képzelőerejének fejlesztése az alkotáson, a népművészet s kulturális örökségen keresztül – a jász szülőföld értékeinek feltárásán túl - a település ismertségének fokozása volt. Az idősebb nemzedékek tudásának felfedezése, elismerése, elsajátítása nagyban hozzájárul a generációk közötti - ma már szakadéknak nevezhető - különbségek csökkentéséhez. Mindezen munkálkodtak a tábor szervezői: Kaszainé Ocskó Györgyi, védőnő, mentálhygiénés szakember; Nagy Jánosné, hitoktató, napközis nevelő; Nagy Lászlóné, gyógypedagógus, Tóthné Klippán Hedvig, tanító, drámapedagógus, Hanuszka Sámson testnevelő tanár és a népfőiskolai pályázatok felelősei Kovács Béla és Kovács Béláné Pető Magdolna. Hiszen: A régiek időnként, amikor sorsuk fordult, családjukkal összejöttek, megbeszélték dolgaikat. Egy időre megcsendesedtek. Nyugodtan, komótosan megvitatták a múlt és jelen történéseit, hogy okulhassanak belőle a közös jövőjük érdekében. Erőt adván így maguknak és másoknak. Meghányták-vetették a világ történéseit, számukra érthető vagy éppen furcsa változásait. Együtt, közösen.

A tábor a Nemzeti Kulturális Alap és Jászfényszaru Város Önkormányzata támogatásával valósult meg.

Kovács Béláné Pető Magdolna

Nemzeti Kulturális Alap

A tartalom érvényessége: 
2018/08/28, k - 18:30 - 2018/09/30, v - 18:30