Elkezdődött a Petőfi 200 Emlékév

Nagyváradi művészek, a Tibor Ernő Galéria tagsága mutatta be a Petőfi 200 című tárlatát Jászfényszarun „A velünk élő Petőfi” NKA program keretében.A kiállításmegnyitón közreműködött Polatschek Réka versmondó (Jászfényszaru) és a Sola Fide Keresztyén Kulturális Csoport (Nagyvárad): Fórián Andrea, Füzesi Csaba, Füzesi Edit, Thurzó Sándor József.

A Kulturális Örökség Napjaihoz kapcsolódva a Petőfi 200 Emlékév tematikájába illeszkedő közösségi programokat indított útjára a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság. Ennek keretében a nagyváradi Tibor Ernő Galéria (TEG) tagságának Petőfi 200 című csoportos kiállítását hívták meg és mutatták be szeptember 17-én a Szent Erzsébet Közösségi Házban, Jászfényszarun. Kovács Béláné Pető Magdolna, a népfőiskolai társaság elnöke köszöntőjében elmondta, hogy több mint két évtizede alakítottak ki civil, kulturális kapcsolatot a nagyváradi közösségekkel, köztük a Tibor Ernő Galériával is, melynek alkotói újra Jászfényszarun mutatkozhatnak be.

"Örömteli, hogy a Petőfi 200 Emlékév helyi, jászfényszarui programjait a nagyváradi művészek kiállítása nyithatja meg. Bízom benne, hogy az emlékév még jobban ráirányítja a figyelmet Petőfi Sándor költészetére, a kortárs költők munkásságára és erősíti magyarságunkat is." – Ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg a tárlatot Bordásné Kovács Katalin, a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója.

A tárlat anyagát Csathó Töhötöm Csongor Károly, a TEG művészeti vezetője mutatta be a közönségnek. Elmondta, hogy az alkotóközösség egyik tagja hívta fel a figyelmüket a Petőfi emlékévre, mely a galéria tematikus vándorkiállításának ihletforrása lett. – Az alkotási folyamat előtt Petőfi Sándor több versét újra olvastuk, majd megpróbáltuk a művek értékeit, üzeneteit képi ábrázolásban visszaadni. A tárlaton különböző technikával készült képek láthatóak, vannak köztük olajfestmények, akvarell- és akrilképek is – részletezte.

A Petőfi alkotások készítői: Márton Katalin, Popon Krisztina, Széll Katalin, Mierluțiu Emilia, Bányai Szabados Katalin, Vassy Erzsébet, Treier Erzsébet, Csordás Piski Ibolya, Balajti Károly, Gavrucza Tibor, Rob Ibolya, Csathó Töhötöm Csongor Károly, Marian Éva Noémi, Barbici Éva, Madarasi Csilla, Szabó Enikő Anna.

A rendezvényen Dr. Farkas Kristóf Vince történész Jászfényszaru kulturális örökségének rejtelmeibe avatta be a jelenlévőket. Előadásában feltárult a római katolikus templom megdőlt keresztjének levételekor és a szabadtéri szobrok felújításakor előkerült időkapszula titka. A vendégek délután rövid sétát tettek a város plébániájához kötődő közösségi tereken, megnézték a népfőiskola további kiállításait. A program a Kulturális Örökség Napjai 2022 internetes oldalán is meghirdetésre került: http://oroksegnapok.gov.hu/rendezveny/519 , kapcsolódó helyszínként a jászfényszarui Mindenszentek plébániatemplom került bemutatásra – adta tájékoztatásul a népfőiskola elnöke.

A napi program: kora délelőtt történt a kiállítás berendezése Jászfényszarun a Szent Erzsébet Közösségi Házban, majd közös ebédre került sor. A várostörténeti séta keretében - Dr. Farkas Kristóf Vince történész a Petőfi Sándor Művelődési Ház munkatársa, tanácsadója által vezetett séta - a Petőfi emlék helyet keresték fel, amely Zilahy Zoltán, jászfényszarui származású szobrászművész alkotása. Itt koszorúzásra került sor. Ugyancsak megtekintették a városközpont nevezetes épületeit – a római katolikus templomot, a régi parókiát, a Rimóczi kastélyt és a városházát. Kiss Gábor esperes – helyszín biztosítása mellett bemutatta - a Jászfényszaru Római Katolikus Plébánia közösségi terét a Szent Erzsébet Közösségi Házat.

A kiállítás megnyitóra 17.00 órától került sor a Szent Erzsébet Közösségi Házban. A Petőfi Sándor Művelődési Ház színjátszó köréből – Petőfi versek hangzottak el és a Duo Sola Fide (Nagyvárad) - Fórián Andrea és Thurzó Sándor József művészek közreműködésével megzenésített Petőfi verseket is hallott a nagyérdemű közönség. A kiállító és látogató vendégek hosszan tartó beszélgetését követően került sor a közös vacsorára Jászfényszarun. A kiállítást nagy érdeklődés kísérte, helyi és vidéki látogatók egy hónapon át tekintették meg a tárlatot.

A népfőiskola a virtuális térben - a Bedekovich Galéria és a népfőiskola facebbok oldalakon is bemutatta tárlatát, amely erről az oldalról is elérhető. A kiállítás, a Nemzeti Kulturális Alap, Jászfényszaru Város Önkormányzata támogatásainak és a népfőiskolai önkéntesek közreműködésének köszönhetően valósult meg. A fotókat Pető István készítette.

Kovács Béla
Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság

Nemzeti Kulturális AlapPetőfi 200 Emlékév

A tartalom érvényessége: 
2023/09/18, h - 17:45 - 2023/11/19, v - 17:45