Bedekovich értékfelmutatás és közösségépítés

A Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság a húsvéti nagyböjt idején 2023. március 16-án, csütörtök kora reggel Galériabuszt indított a Bajnai Sándor–Metternich-kastély látogatásra és Péliföldszentkereszt kegyhelyre ősi zarándokhelyre.

A Hild József tervei alapján klasszicista stílusban átépített, mára kívül-belül megújult hófehér bajnai Sándor–Metternich-kastély egykor az Ördöglovas, vagyis gróf Sándor Móric és családja otthonául szolgált. A lélegzetelállító lovaskalandjairól híres gróf a legenda szerint egy alkalommal saját kastélya erkélyéről is leugratott, és az épületben is gyakran lovon járt. A megszépült főépület új, élményalapú, interaktív tárlata modern szimulációs eszközök segítségével vonja be a látogatót Sándor Móric hajmeresztő lovas ugratásaiba és kalandjaiba. Nem mellesleg ismét rácsodálkozhattunk Hamza D. Ákos (Jászberény) híres „Az Ördöglovas” c. filmjére és annak plakátjára is. A kastély későbbi örököse, Metternich-Sándor Paulina is apja nyomdokaiba lépett hírnévszerzés tekintetében: ő diktálta a divatot a 19. századi Párizsban, divatklubot alapított Bécsben, Richard Wagner neki ajánlotta egyik darabját, és Edgar Degas is megfestette őt. A dámák utánozták öltözködését, kifinomult stílusát. A bajnai kastély felújított termeiben beleshetünk Paulina elegáns ruhatárába is.

A nagytermekben látható falfestmények, amelyeket a milánói Scala díszlettervezője, Alessandro Sanquirico alkotott, a műemlék épület különleges díszei. Az Etruszk terem díszítéséhez etruszk vázák mintái szolgáltak alapul, a Raffaello terem mennyezetképét Raffaello vatikáni loggiájának groteszkjei ihlették. Az 1970-es években úgy mentették meg a pusztulástól ezt a hatalmas mennyezetképet, hogy aprólékos munkával teljes egészében leválasztották a beázott födémről. A restaurált alkotás több mint 40 év után kerülhetett vissza eredeti helyére. Érdemes megcsodálni ezt a remekművet, amely napjainkban is abban a formájában látható, ahogyan az Ördöglovas is látta.

Péliföldszentkereszt ősi zarándokhely

A nagyböjti időben ajándék volt számunkra ez az út. A templom, szalézi rendház, Don Bosco Ház, zarándokház, ifjúsági ház, az örömút tizennégy kőbe faragott stációja a VIA LUCIS szoborcsoport, amely a szalézi rendháztól a lourdes-i barlangig vezető erdei út mentén látható, majd a Gerecse Natúrpark Látogatóközpont bemutatása mindenki számára lehetőséget adott az emberi értékek, az épített és természeti környezet megismerése mellett az elmélyülésre, elcsendesedésre is.

A Via Lucist - Fény útja, Öröm útja - 2022. szeptember 14-én, Szent Kereszt felmagasztalása ünnepén adták át. Párkányi Raab Péter Kossuth-díjas szobrászművész Via Lucis szoborcsoportja a Péliföldszentkereszt közelében fellelhető süttői fehér mészkőből és tardosi vörös mészkőből (vörösmárvány) készült. A kőbe faragott bibliai pillanatok a feltámadt Krisztus találkozásait jelenítik meg, egészen a mennybemenetelig, illetve a Szentlélek elküldéséig. A Fény útja megmutatja a feltámadás és a mennybemenetel közötti történéseket, találkozásokat, ezzel jelezve, hogy Krisztus földi jelenléte nem ér véget a Golgotánál, hanem folytatódik.

A stációk oldalán található QR kódok segítik az elmélkedést, az imát és elmélyülést, végig vezetnek a feltámadás pillanatától egészen a Szentlélek kiáradásának pillanatáig. Olvasmányok, elmélkedő imádságok https://www.pelifoldszentkereszt.hu/via-lucis/ oldalon is elérhetőek. Jó szívvel ajánljuk a látogatást.

Szalézi Szent Ferenc Társaság klerikus szerzetesi kongregáció a római katolikus egyház keretein belül. Hivatalos elnevezése: Don Bosco Szalézi Társasága, szaléziak. Női ága a Segítő Szűz Mária Leányai Társaság.

Hazánkban 1913-ban telepedtek le az első szaléziak – Csernoch János hercegprímás hívására – Péliföldszentkereszten (Komárom-Esztergom megye) Zafféry Károly jóvoltából, akit az első magyar szaléziként tartanak számon. Ezt követően megnyitották házaikat, iskoláikat, diákotthonaikat Balassagyarmaton, Borsodnádasdon, Budapesten, Esztergomtáborban, Gyulán, Magyaróváron, Mándokon, Mezőnyárádon, Nyergesújfalun, Pestszentlőrincen, Péliföldszentkereszten, Rákospalotán, Szombathelyen, Tanakajdon, Újpesten, Visegrádon.

1989-ben a megmaradt 83 magyar szalézi újra megkezdte működését. Nagy nehézségek árán ismét visszatértek régi alapításaik egy részébe. Céljuk töretlen: szolgálni és nevelni az ifjúságot Don Bosco útmutatásai szerint nagy szeretettel, hozzáértéssel, vidám hangulatban. Jó állampolgárokat és jó keresztényeket akarnak nevelni, hitet és életcélt akarnak nyújtani a kallódó, nehézségekkel küszködő, a társadalom szélére sodródott fiataloknak is. Jelenleg szalézi rendház működik Óbudán, Újpesten, Rákospalotán, Péliföldszentkereszten, Kazincbarcikán és Szombathelyen; plébánia Óbudán, Újpesten, Rákospalotán, Nyergesújfalun, Kazincbarcikán és Szombathelyen.

A szalézi pedagógia - a Szalézi Társaság apostoli célja: az ifjúság oktatása és nevelése iskolákban, szakiskolákban és különféle ifjúsági intézményekben. Don Bosco meg volt győződve arról, hogy a fiatalokat nem szigorral, hanem szeretettel kell megközelíteni.  Ez a nevelési módszer a jó melletti elkötelezettséget tekinti programjának. Tartalma: a családias szellem, a barátságra és a beszélgetésre való készség, egyszerűség és közvetlenség a rászorultakkal való együttélésben.

2023 Emlékév

Assisi Ferenc, egyházi nevén Assisi Szent Ferenc vagy ahogy a Ferenc-rendiek nevezték: szerafikus Szent Ferenc (Assisi, 1182. július 5. – Assisi, 1226. október 3.) a ferences rend megalapítója, az állatok, a kereskedők és a természet védőszentje, a testvériség gondolatának egyik jelentős kiterjesztője. 1223 – Ferenc új regulát szerkeszt, amelyet a káptalan elfogad, III. Honoriusz pápa pedig november 29-én bullával jóváhagy. Karácsonykor Greccióban felidézi Jézus születését, megrendezve a betlehemi éjszakát. Innen ered az éjféli mise és a karácsonyi jászol-állítás szokása. Jubileumi évek a ferences rendben 2023–2026 között több jeles eseménnyel, 2023-ban a Megerősített Regula és a grecciói karácsony 800 éve, amelyre emlékezünk.

Útravaló: A megemlékezések, visszatekintések sohasem a múltba vezetnek, hanem megismerteti velünk azt az értéket, ezernyi szépséget, amely számunkra és a bennünket követő nemzedékek számára útmutatást, hitet, szilárd alapot ad a tovább lépéshez, az építkezéshez.

A program utazási költségéhez hozzájárult a Miniszterelnökség, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.  és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatása is a NEAN-KP-1-2022/1-000179 pályázati azonosítószámon, Bedekovich értékfelmutatás és közösségépítés címmel benyújtott pályázat kertében.

Kovács Béláné Pető Magdolna

NEA-logók

A tartalom érvényessége: 
2023/03/28, k - 12:00 - 2023/04/30, v - 12:00