Bedekovich a líceumban

Id. Bedekovich Lőrinc kéziratos térképeiből nyílt válogatás az egri Líceumban 2022. február 16-án, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Tittel Pál Könyvtárában. A különleges tárlat a földmérő, vízépítő mérnök születésének 270. évfordulójának tiszteletére készült. A kiállítás a Jászfényszarui Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság és a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára együttműködésének köszönhetően érkezett Egerbe.

Az eseményen dr. Pajtókné dr. Tari Ilona, az egri felsőoktatási intézmény rektora bevezetőjében elmondta, hogy az egyetem célkitűzései között nagyon fontos szempont a közösségépítés, a szemléletformálás, valamint az értékfelmutatás csakúgy, mint a népfőiskola tevékenységében. Érzései szerint ugyanezek jellemezték id. Bedekovich Lőrincet is, akinek a térképeit a könyvtárba látogatók most megismerhetik – hangsúlyozta. Azt is hozzátette, hogy az id. Bedekovich Lőrinc által rajzolt térképek rendkívül nagy igényességet, mérnöki pontosságot mutatnak, mindemellett a művészi megvalósítás az elhivatottságát és az egyedülálló szépérzéket sejtetik.

Ezt követően Kovács Béláné Pető Magdolna, a jászfényszarui Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság elnöke kiemelte, megtiszteltetés, a mérnök életművéhez méltó a hely, az intézmény, hiszen a mérnök több szállal is kötődik Egerhez. Rózsa Sándor történész a Történelemtudományi Intézet tudományos segédmunkatársa előadóként elmondta, hogy kutatási területe volt az árvízmentesítés, kun települések, mégis új, az eddig kevéssé ismert területre kapott rálátást. Áttekintett iratokban annak lelte nyomát, hogy a Bedekovich fiúk líceumi tanulmányokat is folytathattak itt Egerben.  A tárlatot, a geodéta gazdag életútját Horváth Gergő a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára igazgatóhelyettese ajánlotta a jelenlévők figyelmébe. A rendezvényt követő beszélgetések pedig rávilágítottak arra, hogy a helytörténeti, a Bedekovich kutatások során számtalan új ismeretek kerülhetnek a felszínre, az egyetem, a könyvtárak, a levéltárak polcain gazdag eddig részletesen fel nem tárt iratanyagok vannak.

Köszönettel tartozunk a tárlat befogadásáért, a közreműködő segítségért az intézmény munkatársai felé: Oszlánczi Krisztina főigazgató Tittel Pál Könyvtár, Gál Tibor főigazgató-helyettes, Laskay Anna, szaktájékoztató, Magi Magdolna könyvtári koordinátor és a további munkatársaknak, akik az előkészítés, lebonyolítás során és a médianyilvánosságban közreműködtek.

Az esemény a levéltárak, az intézmény, a város, a megye hírportáljain, az Eger TV és az M5 csatornán, a népfőiskola honlapján, közösségi oldalain kapott nyilvánosságot. A kiállítás március 16-ig tekinthető meg Egerben az egyetem Tittel Pál Könyvtárában.

Fotók:
Kovács Béla, Szántó György

Kovács Béláné Pető Magdolna
Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság

Cikkkategóriák: 
A tartalom érvényessége: 
2022/02/21, h - 16:45 - 2022/03/31, cs - 16:45