Az e-NIVÓ projekt krónikája

“e-NIVÓ - együttműködő NőI VállalkozÓk - hálózata a valóságban és virtuálisan” címmel meghirdetett, közel 15,5 millió forintos, uniós támogatással megvalósuló programra mintegy 160 vállalkozó, illetve vállalkozni szándékozó nő jelentkezett. Az „e- NÍVÓ” rövidítés „e” betűje az együttműködésre és az elektronikus/internetes világ lehetőségeinek kihasználására egyaránt utal.

A MINők, a Magyar Internetező Nők Egyesülete Közhasznú Szervezet főpályázóként és partnere a jászfényszarui Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság tavaly nyáron tette közzé a felhívását, és augusztus végéig lehetett jelentkezni az ingyenes képzési és szaktanácsadási program öt vidéki helyszínére: Jászfényszarura, Mezőkövesdre, Hódmezővásárhelyre, Szegedre és Székesfehérvárra.

A program célja a működő, illetve induló női vállalkozások támogatása volt személyre szabott szolgáltatásokkal. Fontos feladatnak tartották a megvalósítók a vállalkozási ismeretbővítést, illetve vállalkozónők, vállalkozni szándékozó nők mentális megerősítését vállalkozási önismereti és személyiségfejlesztési képzésekkel, illetve szaktanácsadásokkal, egyéni mentorálásokkal.

Az e-NIVÓ mintaértékűvé váló hálózatépítési modell program másik nagy missziója az egymással együttműködő női vállalkozói körök létrehozásának segítése volt helyi, regionális és országos szinten, továbbá üzleti célú együttműködések, partnerségek kialakításának ösztönzése, a közösségi vállalkozások, és azok munkahelyteremtő képességeinek megismertetése, feltárása.

A megvalósító stáb tagjai, a MINők és a BLNT szakértői arra törekedtek, hogy a program keretében ingyenesen képzett nők hálózatba tömörüljenek, mert ennek eredményeként a tapasztalataik átadásával, szorosabb szakmai és emberi együttműködéssel nagyobb erővé válnak a vállalkozói szférában.

A vállalkozónői programban történő részvételt mintegy 150 nőnek ajánlották fel, és közel 120-an éltek a lehetőséggel az öt vidéki helyszínen. A székesfehérvári csoport tagjai a képzések és tanácsadások idejére kiegészítő szolgáltatásként gyerekfelügyeletet igényeltek, illetve e csoport tagja volt egy fiatal hallássérült nő is, aki folyamatos jeltolmácsolást kapott.

Az e-NIVÓ projekt keretében összesen 57% vállalkozó, illetve 43% vállalkozni szándékozó nő vett részt a legkülönbözőbb területekről: kis- és nagykereskedelem (ruházat, hagyományos- és reformélelmiszer, cukrászat, építőipar, műszaki cikkek, hangszereladás), szolgáltatások (PR, marketing, oktatás, természetgyógyászat, biztosítások, pénzügyi tanácsadás, könyvelés), kézművesség (bőrdíszműves, ólomüveg-készítő) stb. Legtöbben egyéni vállalkozók voltak (a résztvevők 37%-a), ennél jóval kevesebben Kft-k vagy Bt-k tulajdonosai, tagjai (11, ill. 7%), őstermelő és segítő családtag csak 1-2 fő akadt. A legmagasabb a vállalkozók aránya Hódmezővásárhelyen volt (77%), aztán Jászfényszaru (64%) és Szeged következett (63%), Mezőkövesden 43, Székesfehérváron pedig 40% volt a vállalkozó nők aránya. Elmondható tehát, hogy a programba bevontak nagy része jelenleg is aktív vállalkozó, működő vállalkozás tagja; sőt: akadnak köztük, akik 10 vagy akár 15 éve is vállalkozóként keresik a kenyerüket.

Valamennyi helyszínen a következők témákban zajlott le a képzés 2005 októbere és 2006 májusa között havi rendszerességgel:

  • vállalkozónői önismeret: belső, külső,
  • EU-s alapismeretek (intézményrendszer, kkv-k, nemek egyenlősége),
  • marketing alapismeretek,
  • pénzügyi és adózási alapismeretek,
  • közösségi vállalkozások,
  • az e-business és internetmarketing,
  • pályázatírás.

Tanácsadói napokat tartottak kiscsoportos formában a következő témákban:

  • üzleti terv készítése,
  • vállalkozónői önismeret,
  • csapatépítés.

Üzleti terv készítésével kapcsolatban egyéni tanácsadások zajlottak pénzügyi és marketing témákban, ugyanis minden kedvezményezett vállalkozó, ill. leendő vállalkozónőnek üzleti tervet kellett készítenie és beadnia legkésőbb 2006 június végéig.

Az e-NIVÓ projektet internetes támogatás kísérte, illetve segítette. A MINők honlapján (www.minok.hu) az e-NIVÓ rovatban olvashatóak információk, találhatóak anyagok a projektről, s a partner szervezet honlapján is külön rész foglalkozik a projekt helyi aktualitásaival (www.bedekovich.hu). Mindkét szervezet honlapján képgaléria található az egyes e-nivós eseményekhez kötődően. A megvalósító stáb munkáját kezdettől fogva zárt webfelület segítette. Megvásárolták az e-nivo.hu domainnevet, amely a projekt történetét rögzíti majd részletesebben, illetve egy országos női vállalkozó hálózat honlapja lesz. Megvásárlásra került a noivallalkozok.hu domainnév is – ez a honlap (www.noivallalkozok.hu) hosszú távon a vállalkozónők szakportálja kíván majd lenni.

Az internetes támogatás fontos mozzanataként internethasználati képzésen vehettek részt a netezésben kezdő nők. Levelezőlista indult minden helyi csoportnál, ezzel is segítve az ottani közösség- és hálózatépítést, az országos levelezőlista pedig az egyes csoportok közötti hálózat- és kapcsolatépítést támogatta. A 2006 januárjától megjelenő hírlevelet valamennyi résztvevő tudja olvasni.

A 2005. júniusának közepén kezdődött mintaértékűnek tekinthető országos hálózatépítési modell program sikeresnek mondható. A képzést 100 (!) vállalkozónő elvégezte - az eredeti terv 80 fő volt. Elkészült 80 üzleti terv - az eredeti terv 70 db volt. A legjobbak elismerő oklevelet kaptak a projekt záró konferenciáján 2006. szeptember 23-án Jászfényszarun.

2006. szeptember 23-án, szombaton Jászfényszarun tartották a zárókonferenciát. A rendezvény teret biztosított minden csoportnak, hogy egy-egy rövid prezentáció erejéig - a nyitókonferencia után ismét - "bemutatkozzon" a többiek előtt, értékelje a programot, elmondja, hogy mely megszerzett ismeretek, készségek bizonyultak hasznosnak és fontosnak a csoporttagok számára.

A tervek szerint azonban továbbra is fennmarad az e-NIVÓ program, hiszen olyan kapcsolati és hálózati rendszer alakult ki, amely hozzájárul a hosszú távú fenntarthatósághoz – további regionális, vállalkozónői civil szervezet alakítására készülődnek, s létrejön egy alapítvány magára az e-NIVÓ hálózat országos működtetésére. Ide kapcsolódhatnak majd be a vállalkozónői szervezetek: klubok, egyesületek, alapítványok, akik egyetértenek az e-NIVÓ projekt missziójával. Bekapcsolódási lehetőséget itt lehet jelezni: info@minok.hu

Megszületett az e-NIVÓ projekthez kapcsolódó első nyertes pályázati program is, amelyet az OFA, az Országos Foglakoztatási Közalapítvány támogat. Ennek fő célja a vállalkozónőkkel – mint önfoglalkoztatókkal – foglalkozó civil szervezetek közti hálózatépítés, illetve az e-NIVÓ projekt mint mintaértékűnek tekinthető országos hálózatépítési modell program minél részletesebb dokumentálása a minél szélesebb körben történő elterjesztés érdekében.

A tartalom érvényessége: 
2006/10/16, h - 19:45 - 2006/11/15, sze - 19:45