Art Paris Alkotótábor Jászfényszarun

A Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság szervezésében, a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria munkatársai közreműködésével és az Európa Direct Szolnok támogatásával képességfejlesztő alkotótáborban vehettek részt öt napon át a jászfényszarui kötődésű, főként általános iskolás gyerekek. Helyszín Jászfényszarun a városközpontban a felújított Régi Parókia és szabadtéri közösségi terei voltak. Az ötletesebbnél ötletesebb és változatos programokban bővelkedő táborban a résztvevők virtuálisan megismerkedhettek Franciaországgal, Párizs nevezetes épületeivel.

A hét témája az "Art Paris" - a Hamza-házaspár életében fontos állomás Párizs, hiszen ott ismerkedtek meg és házasodtak össze 1933-ban, ezért erről a helyszínről, az itt készült alkotásokból válogattak a szervezők. Az első napon a heti program, napirend, naposi beosztás mellett már az útlevelek készültek – az Eiffel toronynál egy párizsi alkalmi fotós fényképezett. Majd térképen és kisfilmeken Franciaországgal, nevezetességekkel, majd lenyűgöző barlangrajzokkal ismerkedtek a táborozók, amelyeket a legprofibbak készítettek még 15000 – 27000 évvel ezelőtt. A régi rajzok meglehetősen fejlett technikával készültek, jó a térhatás, láthatók a mozgásábrázolások is. A Lascaux barlang állatfigurái is megelevenedhettek az ifjú művészek rajzain, akik megtapasztalták, hogy nem is olyan egyszerű az őskori művészek nyomdokain járni. Majd Marseille felé utazva, a Földközi-tenger partvidékén, a Cosquer-barlangba merülve (a barlang bejárata 37 méterrel tengerszint alatt van), minden eszközt, újra hasznosítható anyagot számba véve még az i. e. 27 000-ből származó kézlenyomatok mintájára elkészültek a jelenkori nyomatok is.

Ha kedd, akkor Párizs! A város, az ikonikus látványosságai, mint az Eiffel-torony vagy a Diadalív mellett, több mint 150 múzeummal büszkélkedhet. A Paris museum pass-szal (múzeumbérlettel) virtuálisan járva: Pompidou Központ, d’Orsay Múzeum, a Rodin Múzeum kertjében a képekről már ismert szobrok köszöntötték a látogatót. A szépséges Musée de Cluny, Museé Marmottan Monet, Petit Palais, Musée de l’Orangerie-ben Monet tavirózsa sorozatait tekinthették meg, majd a Hadtörténeti múzeum - Napoleon sírja a hatalmas szarkofág, Montmartre-i séta és a kihagyhatatlan Louvre Múzeum, ahol Párizs legrangosabb, a világ egyik leghíresebb művészeti gyűjteménye található. Számtalan különleges múzeumban "jártak" az ifjú művészpalánták és a Hamza házaspár párizsi életébe nyertek bepillantást. Majd Leonardo da Vinci és Hamza D. Ákos után szabadon, újra gondolva Mona Lisa mosolya is életre kelt. Az alkotások után a francia népijátékoké volt a főszerep a Tesz-Vesz Ifjúsági és Gyermekalapítvány és a Europe Direct Szolnok jóvoltából. Délután pedig az ovis táboros fiatalok ismerkedtek a játékokkal, majd egy nemzetközi felnőtt csoport dán résztvevői látogatták meg a tábort és eldönthetetlen mérkőzéseket játszottak.

Szerdán a hamzás körökben oly népszerű PikTúra következett, pasztell alkotások készültek a reggeli fényben a promenádon, a Szajna partján, az Eiffel toronnyal – a főtér hűs árnyában a szökőkutak mögött mindenki meglátta és megörökítette az „öreg hölgyet”. Késő délelőtt már a Citén járva a Notre Dame történetével ismerkedtek a művész palánták, majd makettet és rózsaablakokat készítettek. A Notre Dame vízköpői, a gargoyle történetek elvarázsolták az újdonsült szobrászokat – láthatóvá is tették a fantáziájukban megjelent figurákat - gargoyle papírmasé készítéséhez kezdtek. Az alkotói szabadságnak nem volt határa – egy-egy szabadtéri játék is frissítette a szellemet.

Csütörtökön már a divat fővárosában kalandoztak – Hamza Lehel Mária divatrajzai adták a mintát a papíröltöztető babák készítéséhez, a toalett összeállításához, és Hamza D. Ákos tollrajzaiban is gyönyörködhettek az alkotók. Mindeközben a JNSZM Kormányhivatal Jászberényi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya munkatársa tartott helyszíni ellenőrzést, aki mindent rendben talált. A forró nyári délután (és forró hangulat) enyhítésére – a helyi tanuszodában - a „Francia Riviérán a Côte d‘Azur 40 km hosszú plázsa” várta a csoportot.

Gargoyle kifestése már péntekre maradt, szerencsére a kánikula jótékony hatására megbízhatóan száradtak a vízköpők. Jutott idő ismét egy kis barangolásra – kisfilmet nézett a csoport Matisse-ról. Péntek a gondolatok színe, Matisse nyomán kollázsok készültek. A színek, vonalak ritmusára érdemes visszatérni, június 30-tól október 16-ig a Szépművészeti Múzeumban látható a párizsi Centre Pompidou – Musée national d’art moderne remekműveire épülő kiállítás, amely Matisse első tárlata Magyarországon. Délután a kiállítás rendezésére került sor, az árkádok alatt, szabadtéri tárlaton mutatták be a résztvevők a héten készült alkotásaikat, amelyre a családokat, rokonokat, ismerősöket hívták meg az alkotók és a szervezők. A családi délutánt jó hangulatú beszélgetés, értékelés zárta, a büfé kínálatát szülői, nagyszülői hozzájárulás is gazdagította. A résztvevők elismerő (állomásokon pecsételt) útlevelet, fotókat kaptak, majd a kiállításukat bontva az alkotásokkal távoztak.

Akik nélkül nem valósulhatott volna meg a felejthetetlen alkotótábor: Farkas Edit (grafikus, művelődésszervező, könyvtáros, a Hamza Múzeum igazgatója), Sósné Csernus-Molnár Erika (Hamza Múzeum kreatív munkatársa), Sós Nikolett és Dobai Viktória (egyetemi hallgató ELTE), önkéntesek, Kovács Béla, Kovács Béláné Pető Magdolna. Sokan segítették még a megvalósítást, a teljesség igénye nélkül: GAMESZ munkatársai hűtőszekrény, paravánok szállítása, Németh András, Réz Bertold az informatikai, technikai feltételek (tv) biztosítása, Illés Péter (projektiroda vezetője) nyomtatás lehetőségének biztosítása. László Cecília EURÓPA DIRECT Szolnok a Tesz-Vesz Ifjúsági és Gyermekalapítvány bevonása a francia népi játékokkal, Bali István a Magyar-Francia Baráti Társaság - Jászkun-Picard francia-magyar baráti kör – elnöke, Pető István a nyílt napok fotózása. Az ebédet az Innoven Kft. biztosította, a tízórai és uzsonna étkei, gyümölcsei a Cserháti Diszkontban kerültek beszerzésre, a fürdés térítésmentes lehetőségét Jászfényszaru Város Önkormányzata biztosította.

Támogatók voltak: EURÓPA DIRECT Szolnok, Nemzeti Kulturális Alap, Jászfényszaru Város Önkormányzata.

A Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság műhelye 1998 óta, 24 éve szervezi meg tematikus komplex művészeti alkotótáborát és módszertani előadásokat. A műhely megalakulásának célja: drámapedagógusok képzése (hazai és határon túli pedagógusok részvételével), nyári fantázia- és mesetáborok szervezése gyermekek részére. Minden évben önkormányzati pályázati források bevonásával és szülői befizetésekkel finanszírozták a programokat. Az utóbbi 10 évben a TÁMOP és GINOP konstrukciókra és a NKA-hoz beadott pályázataink támogatásaival kiegészítve – így a szülői befizetések csökkentésével - tudták megvalósítani a nyári alkotó táborokat. A műhely első 15 évében főként a drámapedagógia kapott hangsúlyt. Ezt követően a műhely-alapítók egy része az általános iskolai táboroztatásokba kapcsolódott be, míg mások komplex alkotó műhellyé formálták a közösséget. Hangsúly a nyári kikapcsolódás mellett az értékteremtésen, alkotóművészeten és folyamatos műhelymunkán van, a program kiváló szakmai partnerek bevonásával valósul meg.

Kovács Béláné Pető Magdolna

Cikkkategóriák: 
A tartalom érvényessége: 
2022/07/10, v - 16:45 - 2022/08/31, sze - 16:45