Arcélek - Generációk találkozása - fotókiállítás Gödöllőn

Él itt egy „népcsoport” nem is olyan messze tőlünk a szomszédos Jászságban, ahol jó néhányan életvitelszerűen őrzik hagyományaikat, s akik évről évre megrendezik a Jászok Világtalálkozóját, ahol példaértékűen megmutatkoznak - Ha az ünnep elérkezik, akkor ünnepelj egészen – vallják. Pelyhe József Gödöllő város alpolgármestere ezekkel a szavakkal köszöntötte a fotókiállításon megjelent vendégeket.

„Az ünnep a különbözés. Az ünnep a mély és varázsos rendhagyás. Az ünnep legyen ünnepies. Legyen benne tánc, virág, fiatal nők, válogatott étkek, vérpezsdítő és feledkezést nyújtó italok. S mindenekfölött legyen benne valami a régi rendtartásból, a hetedik napból, a megszakításból, a teljes kikapcsolásból, legyen benne áhítat és föltétlenség.” (Márai Sándor) Ünnepeltek a jászok s most elhozták ide, Gödöllőre is a képeiket, hogy mi is részesei lehessünk az ünnepüknek.

A Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság (Jászfényszaru) és a Duflex Fotográfiai Stúdió (Gödöllő) együttműködésének köszönhetően a jászfényszarui kiállítás után 2019. február 3-án az Arcélek - Generációk találkozása című képanyag bemutatására került sor Gödöllőn a Civil Közösségi házban. Az alkotók - Danis János, Pető István és Tóth Péter – a Duflex Fotográfiai stúdió tagjai 2018. június 29 és július 1. között Jászfényszarun megrendezett XXIV. Jász Világtalálkozó eseményein fotóztak s a több ezer képből készült válogatás. A képek egyedi látásmódja szinte megeleveníti a látványos programot, hiszen rajta feltűnnek a hagyományőrző csoportok: huszárok, néptáncosok, kapitányok és az ünnepi forgatag jelenetei is – tudtuk meg Dr. Farkas Kristóf Vince történésztől a kiállítás megnyitóján.

A fotográfusok alkotásai hazai és nemzetközi téren a DUFLEX csoportos és egyéni kiállítói között évente több alkalommal szerepelnek. A DUFLEX Fotográfiai Stúdió 1991-ben alakult meg Gödöllőn élő fotográfusokból. A szervezet tagja a Gödöllői Civil Kerekasztal és a Magyar Fotóművészeti Alkotó Csoportok Országos Szövetségének. Több mint 60 egyéni és csoportos kiállítást szerveztek, ifjúsági és gyermek fotópályázatot hirdetettek, alkotó táborokat bonyolítottak.  2002-ben elismerve a szervezet tevékenységét Gödöllő Kultúrájáért Díjat kaptak.

A Stúdió a múlt értékeit megőrizve törekszik igényes szakmai műhely kialakítására. A Duflex szakmai programja az egyéni alkotómunka ösztönzése mellett igen széleskörű célkitűzéseket is tartalmaz, aminek a szakmai és művészeti célok megvalósítása mellett fontos közösségi szerepe is van.

Így került sor arra, hogy 2004-ben – éppen 15 éve - egy kora tavaszi tárlat megnyitója kapcsán, hogy a Duflex Fotográfiai Stúdió munkatársai és a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság vezetői baráti beszélgetés során döntöttek a jászfényszarui alkotótábor megrendezéséről. Az egy hetes fotózás során bepillantást nyertek a település mindennapi életébe, az emberek hétköznapjaiba, munkájukba és ünnepeikbe – s elkészült a „Gyökereink – Jászfényszaru a Duflex Fotográfiai Stúdió szemével” című kiállítás és a Gyökereink Bedekovich Füzetek könyv. A két szervezet együttműködése az eltelt másfél évtized alatt is folyamatos, további közös terveket szőnek.

Kovács Béláné Pető Magdolna

A tartalom érvényessége: 
2019/02/03, v - 18:45 - 2019/03/17, v - 18:45