"... akarok lenni népem lelkiismerete" - Mindszenty József bíboros emlékét őrizzük

Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, születésének 120. évfordulója alkalmából emlékkövet avattak Jászfényszarun. Szabó Imrefia Béla szobrászművész, egy bronzból készült plakettet ajánlott fel a városnak, az egyházközségnek - rajta Mindszenty József arcképét ábrázolva és a hercegprímás jelmondata: Devictus vincit (Legyőzetve győzöl) - amely az emlékkőre helyezve, 2012. október 30-án az került avatásra. Az eseményen a város vendége volt a Mindszenty Társaság elnöke, a Magyar Országgyűlés alelnöke Lezsák Sándor, Csehimindszent község polgármestere Fukszberger Imre is.

„Akarok lenni népem lelkiismerete … Helytállva Istenért, egyházért és szenvedő népéért. Az elnyomó hatalom kétszer vetette fogságba, 1949-ben pedig életfogytiglani börtönre ítélte. Rabságából 1956-ban a szabadságharc kiszabadította, de miután a szovjet erőszak leigázta az országot, 15 éven át az Amerikai Egyesüli Államok budapesti követségén kapott menedéket. Engedelmességéből vette magára a számkivetés nehéz, keresztjét s aggastyánként lett a világban szétszórt magyarság hű pásztora és igaz atyja. Meghalt Bécsben 1975. május 6-án.” (Dunai Tamás - Mindszenty József bíboros emlékirataiból).

Az emlékkő avatása előtti szentmisét Kiss Gábor érdemes címzetes esperes, érseki tanácsos plébános celebrálta, melyet az 1975 – ben elhunyt hercegprímás emlékére ajánlott fel. A szentbeszédben kitért arra, milyen lelki nagyságra vall Mindszenty életútja. A hercegprímás élete példás, mert bátorsággal nézett szembe a század meghatározó politikai erőivel, ami miatt bebörtönözték. Kitért arra is, milyen jelentőséggel bír maga az emlékkő (az evangéliumokban gyakorta megjelenő kép, hasonlat) és a rajta található bronzból készült érem.
Lezsák Sándor hangsúlyozta, minden egyes emlékkő, szobor avatása, könyv megjelenése vagy emlékkonferencia a bíboros, esztergomi érsek, hercegprímás hazatérését jelenti, ezért különös jelentőséggel bír, s minden eseménnyel egy lépést teszünk a bíboros boldoggá avatásához. Az ünnepségen díszőrséget álltak a Szűcs Mihály Huszárbandérium tagjai Ézsiás Vencel és Dr. Palencsár Csaba.

A programról Pál Katalin Alíz által készített fotógaléria látható a város honlapján http://www.jaszfenyszaru.hu/galeria.html és a Jászfényszaru Plébánia honlapon http://jaszfenyszaru-plebania.hu/content/akarok-lenni-n%C3%A9pem-lelkiismerete, amelyet Pető István készített.

„a nemzet jövője a családi élet tisztaságán, erkölcsi szintjén múlik, amelynek előfeltétele az ifjúság Egyházhoz, hazához való hűsége” (Mindszenty József 1945. szeptember 29-én írt körleveléből)

Kovács Béláné Pető Magdolna

Cikkkategóriák: 
A tartalom érvényessége: 
2012/11/13, k - 09:30 - 2013/01/13, v - 09:30