A helyi termékről

A Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság vállalta fel a Helyi Termékek Kiállítás elkészítését, amely az európai uniós támogatásból felújított Régi Parókia épületében nyert elhelyezést – az épület információs pontként fog a továbbiakban működni, ahol a későbbiekben hasonló bemutatkozásra nyílik lehetőség.

Erre az alkalomra felkért és a bemutatkozást vállaló kiállítók a népfőiskola 25 éves fennállása alatt rendszeres résztvevői voltak az Erzsébet napi kézműves kiállítás és vásárnak, a kézműves programoknak, a vállalkozásfejlesztési, vállalkozó női programoknak:

  • Jakusné Farkas Ildikó „Jász Fazekas” Népművészet Ajándékbolt (Jászberény)
  • Koncsik Béla méhész (Jászfényszaru)
  • Kovács Zoltán „Tarisznyás Alkotóház” Népi iparművész, Hagyományok Háza kézműves oktatója (Jászárokszállás)
  • Lassú Imre Fazekas népi iparművész (Heves)
  • Ördög Családi Gazdaság (Jászfényszaru)
  • Szabó Pál Antalné Népi iparművész, Hímző, csipkeverő és oktató, Népi Díszítőművészeti Szakkör (Újszász)
  • Szilágyi Dezső Fafaragó népi iparművész (Jászfényszaru)
  • Vasné Sass Katalin Hímző Népi iparművész (Jászberény)
  • Dr Farkas Kristóf Vince Jász Múzeum (Jászberény)
  • Hudák Józsefné Szövő Népi Iparművész (Csorvás)
  • PEKU Zöldség és gyümölcs üzlet „Helyi termékek polca” (Jászfényszaru)

A helyi termék fogalma nincs merev szabályok és fogalmi definíciók közé szorítva. Fő jellemzője, hogy a termelés, feldolgozás és az értékesítés, valamint a fogyasztó a lehető legközelebb vannak egymáshoz, rövid az ellátási lánc. A távolságok azonban értelemszerűen a terméktől, a régiótól és a körülményektől függően változhatnak. Fontos, hogy a helyi termék forgalma, helyi termékek keresletének megerősödése a helyi gazdaságot fejleszti, a helyi szereplőket segíti, őket támogatja, és környezetileg, társadalmilag is a fenntartható gazdálkodáshoz vezet.

Általános esetben elmondható, hogy a helyi termék olyan termék, ami helyben készül - nem az ország egyik feléből szállítanak a másikba, nem külföldről importálnak - amit 40-50 km-en belül értékesítenek. Nem tömegáru, hanem helyi specialitás, ami legalább 51%-ban helyi hozzáadott értéket tartalmaz a helyi alapanyag vagy helyi munkaerő tekintetében. A bizalmat élvező, minőségi helyi termék előállításához legfontosabb a – sok esetben hagyományokból táplálkozó – termelői tudás és tapasztalat.

A helyi termék átvitt értelemben

  • Munkahelyteremtés és munkahely megtartás
  • Hagyományok fenntartása, megőrzése és újjászületése
  • Az élhető vidék megteremtése és fenntartása

Forrás:
Helyi termék kézikönyv 2016 Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
https://www.nak.hu/kiadvanyok/kiadvanyok/101-helyi-termekek-kezikonyv/file
Országos Helyi Termék web
http://www.orszagoshelyitermek.hu/helyi_termek

Kovács Béláné Pető Magdolna
 

A tartalom érvényessége: 
2018/06/29, p - 17:15 - 2018/07/29, v - 17:15