A Bedekovich Népfőiskolai Társaság első öt éve

A Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság 1998. november 20-án tartotta jubileumi közgyűlését a Flamingó Étteremben. Az ünnepi összejövetel jegyzőkönyvéből idézünk az alábbiakban.

Kovács Béláné Pető Magdolna elnök köszönti a népfőiskolai tagokat, vendégeket. Röviden idéz a meghívott, de más irányú elfoglaltságuk miatt távol lévők köszöntő leveleiből. Úgy mint: Szemkeő Judit közigazgatási államtitkártól, a Gyermek és Ifjúsági Alapítványtól, a Szabadművelődési Alapítványtól, a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatóságától, Dr. Dobák Miklós egyetemi tanártól, a Magyar Nők Szövetségétől.

Az elnökasszony rövid beszámolójából idézem: "Visszatekintve az elmúlt öt évre, nem kis büszkeséggel mondhatjuk el színes, tartalmas, gazdag programjainkra: sok értékes magot hintettünk el, amely kicsírázott, szépen fejlődött, egyre többen gondozzák."

Megemlíti többek között: hitet, erőt merítenek a mozgalom e tájon is fellelhető előzményeiből. Idézi Hámori József kulturális miniszter szavait: Magyarország képét az rajzolja meg elsősorban, hogy milyen a kultúrája. A népfőiskola nem csak felnőttneveléssel foglalkozó intézmény forma és célorientált önszerveződő közösség, hanem a polgárok iskolája, a demokrácia műhelye.

Nagyné Kiss Mária, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népfőiskolai Társaság titkára a fényszaruiak munkáját az öt évvel ezelőtti megalakulástól folyamatosan figyelemmel kisérte. Véleménye szerint az alapvető dilemma most is az, ami öt évvel ezelőtt volt és nemcsak Jászfényszarun: mozgalom vagy intézményesülés? A civil szervezetnek mozgalomként kell működnie, hogy állandó megújuló folyamatokat indítson be, az öntevékenységre, kreativitásra építsen. Az intézményesülés esetén éppen ez a cél nem valósul meg, a "mozgalmiság" intézményi keretek közé szorul, amelynek beszűkülés a következménye. A kettőnek együtt kell megvalósulnia, egyrészt folyamatosan megújulni, a helyi igényeket figyelembe venni, ugyanakkor bizonyos népfőiskolai tevékenységekhez (különféle képzések, tanfolyamok) helyszín kell, fűtés, világítás.

Az élethosszig tanulással mindannyiunknak meg kell barátkozni, az ismeretek - bárhol is szereztük meg - nagyon gyorsan elavulnak. A népfőiskolák tudnak egy adott településen a leggyorsabban és rugalmasan reagálni a jelentkező igényekre. A humán erőforrásra legalább olyan nagy szükség van, mint a gazdasági tőkére.

Jászfényszarun, kedvező földrajzi adottságai révén is, bizonyára ki fog alakulni rövid távon egy kis felnőttképzési régióközpont. Itt szeretnének indítani távoktatási angol és német nyelvtanfolyamokat, de lehetne Jászfényszaru a vidékfejlesztési, falusi turizmus vonatkozásában is népfőiskolai központ. A város helyzeti előnyben van, hiszen öt éve működik a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság, nagyon jól tudnak pályázni. Hosszabb távon azon kell gondolkodni, hogy munkájukhoz intézményi hátteret tudjunk biztosítani.

A megyei népfőiskolai társaság szeretné megerősíteni azokat a szervezeteit, amelyekre hosszabb távú munkát építhet. Az egyik lehetséges helyszínként Jászfényszarut jelölték meg, mert Pest megye és Heves megye déli része szinte ellátatlan. Persze ehhez az is kell, hogy a kormány ezt a fajta felnőttképzési tevékenységet fontosnak itéli. Miniszteriális szinten ilyen nyilatkozatok el is hangzanak, a költségvetési hátterét viszont még nem látjuk.

Tóth Tibor, a Fényszaruiak Baráti Egyesületének elnöke úgy véli, nincs rossz helyzetben Jászfényszaru a civil életet illetően. Eredményes öt évet tudhat maga mögött a Bedekovich Népfőiskolai Társaság és a Fényszaruiak Baráti Egyesülete is. Véleménye szerint a civil szervezetek legnagyobb értéke abban mutatkozik meg, hogy azok az emberek, akikben megvan az akarat, sokat tehetnek önzetlenül a városért, a város szellemiségéért. Az önkormányzatnak is az a célja, hogy a városlakók minél jobban érezzék magukat a településen, a munka is így eredményesebb. Jó lenne ténylegesen megoldani a civil szervezetek otthonát, azonban annak fenntartási költsége is tetemes összeg. Az is igaz, hogy mindent pályázati pénzből nem lehet megoldani. Olyan lehetőségeket kell keresni, amelyeket valamilyen formában támogat az állam, ehhez pályázni lehessen, s akkor bizonyára az önkormányzat is megfelelően áll hozzá - ahogyan eddig is tapasztalhattuk -, ha látja, hogy ebből a településnek is közvetlenül vagy közvetve haszna származik.

Sugár Istvánné

Cikkkategóriák: 
A tartalom érvényessége: 
1998/11/28, szo - 10:45 - 1998/12/28, h - 10:45