Újévi Civil Fórum

2007. január 11-én 16.00-kor került sor a jászfényszarui Polgármesteri Hivatal dísztermében az újév első Civil Fórumára. Kovács Béláné Pető Magdolna, a Civil Fórum vezetője és Zsámboki Sándor, az Oktatási és Kulturális Bizottság elnöke köszöntötte a megjelenteket. A Fórum fő témája a 2007. évi programok, események egyeztetése, összeállításának előkészítése volt. Az összeállított programterveket a Petőfi Művelődési Ház részére kellett továbbítani. Az egyeztetések fő célja, hogy az egyes programok ne ütközzenek egymással. A Civil Fórum vezetője ismertette, hogy jelenleg a településen 33 civil szervezet működik, ebből 12 önálló jogi személyiségű társaság (alapítvány, egyesület).

A rendezvény további részében szó esett a jászfényszarui önkormányzat képviselőtestülete által 2006. évre jóváhagyott civil szervezetek támogatását célzó összegek elszámolásának rendjéről (16 szervezet – 1,5 millió Ft). A képviselőtestületi határozat (22/2006.(III.22.)) értelmében 2007. január 31-ig a támogatásban részesülő civil szervezeteknek szakmai és pénzügyi beszámolót kell készíteniük és benyújtaniuk a jászfényszarui önkormányzat képviselőtestületének (ez a 2007. év támogatás alapfeltétele).

A rendezvényen Nagyné Kiss Mária, a JNSZ Megyei Népfőiskolai Társaság Elnöke, egyben az NCA Észak-Alföldi Regionális Kollégiumának alelnöke tájékoztatást adott a Kollégium működéséről, pályázati lehetőségeiről, a civil szervezetek jövőben elfoglalt szerepéről. Mint Jászfényszaru szülöttje, aki nyomon követi az itt történteket, kiemelte az itt zajló aktív civil szervezeti tevékenységet és felhívta a figyelmet a pályázati lehetőségek fokozott kihasználására. Ezzel kapcsolatban a Civil Fórum vezetője a rendezvény minden résztvevője számára tájékoztatást adott a pályázati lehetőségek eléréséről.

Zsámboki Sándor, a jászfényszarui önkormányzat részéről hangsúlyozta, hogy lehetőségeikhez képest továbbra is támogatni akarják a civil szervezeteket, illetve kitért arra, hogy az önkormányzattól való feladatátvállalás bizonyos területeken elkerülhetetlen lesz a jövőben.

A hozzászólásokból kitűnt, hogy a civil szervezetek további tevékenységükhöz igényt tartanak támogatásra, partnerségre, együttműködésre. A támogatások egyre jelentősebb részét pályázatok formájában lehet elérni a jövőben. Ezzel kapcsolatban Bozóki Judit pályázatíró, egyéni vállalkozó adott tájékoztatást a jelenlegi és a közeljövőben megjelenő pályázati lehetőségekről.

Az Európai Bizottság már visszaigazolta, hogy befogadta az operatív programokat, és azt is, hogy ezzel az uniós szabályok szerint 2006. december 20-tól megnyílt a lehetőség a közösségi források lehívására és az egyes pályázatok januári kiírására. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv első pályázati kiírásai 2007. január 30-án jelennek meg a Gazdaságfejlesztési, ill. a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében. (a FigyelőNet alapján)

A rendezvényt követő kötetlen beszélgetésen a civil szervezetek képviselői kifejezték azon reményüket, hogy a 2007-es évben adódó pályázati és együttműködési lehetőségeket minél hatékonyabban ki tudják használni.

Kovács Béláné Pető Magdolna
Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság elnöke

Cikkkategóriák: 
A tartalom érvényessége: 
2007/01/22, h - 18:45 - 2007/02/22, cs - 18:45