Esélyegyenlőségi és Civil Fórum

2012. január 24- én Jászfényszarun, a Polgármesteri Hivatal Nagytermében ismét megrendezték a több éves hagyományra visszatekintő Esélyegyenlőségi és Civil Fórumot. A tanácsteremben a város vezetés részéről jelen voltak az Oktatási, Kulturális, Sport és Ifjúsági Bizottság tagjai, a városban működő civil szervezetek vezetői, képviselői és az intézmények képviselői, vezetői. A fórum délután 16 órakor kezdődött és 19 óra után néhány perccel ért véget.

A délután első órájában a város Közoktatási Esélyegyenlőségi Tervéről, annak felülvizsgálatáról és a felülvizsgálat eredményeiről (helyzetelemzés, intézkedési terv) tartott tájékoztatást, az esélyegyenlőségi feladatokat is ellátó Kovács Béláné Pető Magdolna civil referens. Majd Fodor Krisztina, az Új Széchenyi Program Észak- Alföldi Régiójának fejlesztési tanácsadója tartott rövid tájékoztatót a 2012-es esztendő pályázati lehetőségeiről, a rendelkezésre álló forrásairól a jelenlévők igényei és lehetőségei alapján.

Rövid szünet után Lajkó Csaba számolt be a város új honlapjának tervezetéről és bemutatta a fejlesztési elképzeléseket – számítva a jelenlévők javaslataira, hogy tökéletesebb és színvonalasabb legyen a megújulásra váró honlap.

Majd Kovács Béláné Pető Magdolna a civil fórum vezetője vette át a szót, aki ismertette, prezentációjában bemutatta a civil szférát érintő pályázatok elérhetőségét, a honlapokon való keresést, majd a következő tájékozatóban összegezte az új Civil Törvényben a legfontosabb törvényi változásokat.

Alapvetően fontos információk:

  • 2012 1. 01-től át kell térni a közhasznú egyesületeknek, alapítványoknak a kettős könyvvitelre. Az APEH honlapján található változásértesítőn le kell jelenteni az APEH felé.
  • 2012 05.31-ig kötelező a mérleg, eredmény levezetés, közhasznú beszámoló, valamint a 350/2011 kormányrendelet mellékletében lévő táblázatot megküldeni az ORSZÁGOS BÍRÓSÁGI HIVATAL, 1363, Bp, Pf.24 címére, de ha lehet ezt mihamarabb, mert az időközben – március végén várható- működési pályázatokra csak akkor lehet jelentkezni, ha a beküldés ténye (postai feladószelvény) bizonyított!
  • Azon szervezetek, akik 5.000.000.-Ft feletti támogatást kapnak, vagyonnyilatkozat tételére lesznek kötelezettek!
  • Az átalakulás folyamatáról: 2014.-ig, akik évente megküldik a beszámolókat, szervezetük maradhat a régi formában. Akik nem küldik el a beszámolókat, azt a Hivatal jelzi az Ügyészség felé, ők vizsgálni fogják a szervezetet, vagyis azzal, ha nem küldjük el jelentést még nem jelent automatikus megszűnést!

 A civil referens továbbra is felajánlotta segítségét a törvényi változások értelmezésében, illetve a pályázatok előkészítésében.

Ezt követően Csatlósné Farkas Mónika beszélt a város Funkcióbővítő- Szociális rehabilitáció pályázataihoz tartozó „soft” elemek megvalósításáról – amelyek a tervezett beruházások eredményét bemutatják, népszerűsítik. Az önkormányzat által kiírt pályázati felhívásokra a civil szféra adhatja be a pályamunkáit, amelyeket eredményes elbírálást követően megvalósíthatnak. 

A program végén a Bizottság tagjai, a civil szervezetek és az intézményvezetők közösen egyeztették a város 2012. évi programtervét, a nemzeti ünnepektől kezdődően, a legnagyobb nyári programokon keresztül a civil szervezésű, de turisztikai szempontból meghatározó eseményekig.

Pál Alíz, Kovács Béláné Pető Magdolna

Cikkkategóriák: 
A tartalom érvényessége: 
2012/02/01, sze - 19:30 - 2012/03/01, cs - 19:30