Szakmai út Miskolcon az együttműködés jegyében

A Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság az NCA Civil Szolgáltató. Fejlesztő és Információs Kollégium által kiírt „Civil szervezetek szakmai tanulmányútjainak támogatása” pályázati kiírásra 2007. május 10-én pályázatot nyújtott be. A pályázat címe: „Együttműködés, hálózatépítés két régió civil és vállalkozó női között”. A projektet az NCA kollégiuma támogatásra méltónak ítélte.

Ennek megfelelően a Népfőiskola megszervezett egy háromnapos szakmai utat az Észak-magyarországi régió központjába, Miskolcra 25 fő részvételével. A tapasztalatcserén a korábban lezajlott e-NIVÓ- és a jelenleg futó VNV-projekt résztvevői, képzői; civilek, civil szervezetek (BLNT, JNSZMNT, MINŐIES, SEED, Duflex, FÉBE) képviselői, vállalkozók vettek részt. Az úttal az volt a célunk, hogy az Észak-alföldi és az Észak-magyarországi régióban hagyományt teremtsünk az együttműködésnek, lehetőséget adjunk a vállalkozó vagy vállalkozásukat tervező nőknek, hogy szakmai kompetenciáikat megerősítsék, illetve elinduljon a kommunikáció, a hálózatépítés. A fogadó szervezet, amely több Európai Uniós projektben vett már részt, a MINŐIES Alapítvány volt Miskolcról.

A program első napjának délutánja Mezőkövesd érintésével, az utazással telt. Szálláshelyünk Miskolctapolcán, a Fortuna Panzióban volt. A megérkezést követően a panzió tulajdonosa, Ficsorné Kovács Adrienn – mint családi vállalkozó – röviden elmesélte a vállalkozásának előzményeit, nehézségeit, a jelenlegi működés körülményeit, illetve kitért a jövőbeli elképzeléseikre. Elmondta, hogy igen kitartó, fáradtságot nem ismerő munka kellett ahhoz, hogy a vendégkör megfelelő színvonalú ellátást kapjon. Állandóan ötletelnek, újítanak annak érdekében, hogy minél barátságosabb, kényelmesebb környezetet tudjanak vendégeiknek biztosítani. Igyekeznek olyan programcsomagokat ajánlani, amelyek csalogatják a vendégeket (konferenciaterem, lovasturizmus, borturizmus, termálturizmus, wellness-fitness stb.)

A tanulmányút második napján került sor a MINŐIES Alapítvány bemutatkozására. A fogadó szervezet nevében Matiscsákné dr. Lizák Mariann, az Alapítvány titkára mutatta be szervezetüket, működésüket, programjaikat, jövőbeli terveiket. Elsősorban nőkkel foglalkoznak, képzésekkel, tanácsadással, kompetenciafejlesztéssel, pályázatokban való együttműködéssel, jó gyakorlatok bemutatásával.

Ezt követően Kovács Béláné Pető Magdolna, a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság elnöke mutatta be a Népfőiskolát, különös tekintettel a vállalkozásfejlesztési programokra (két Európai Uniós projekt: e-NIVÓ – Együttműködő nők hálózata a valóságban és virtuálisan, illetve a VNV – Vállalkozó nők a vidékért három megye, három régió határán). Nagyné Kiss Mária, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népfőiskolai Társaság elnöke beszélt a Népfőiskola küldetéséről, feladatáról illetve a „Civil nő – vállalkozó nő – civil vállalkozó nő” munkaerő-piaci reintegrációs tapasztalatokról, pályázati lehetőségekről. Folytatásként Dr. Soltész Anikó, a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány igazgatója szólt a civilek, vállalkozók hálózatépítési lehetőségeiről, illetve Nagyné Kiss Mária „szőjünk hálót” jelszóval interaktív beszélgetést kezdeményezett.

A beszélgetés során Darázs Melinda kifejtette a mai vállalkozásokról a véleményét. Elmondta, hogy ő 2001-2004. között az egri Katolikus Rádióban, majd azóta a jászsági médiában (Trio TV) dolgozik. Ézsiásné Bognár Ildikó és Ézsiás Vencel arról beszélt, hogy a 2000-es évek elején a mezőgazdasági vállalkozásuk helyzete egyre nehezebbé vált, így váltani kellett és elkezdtek a Samsung üzemébe bedolgozni, amihez munkaerő-kölcsönzési jogosultságot szereztek. A 2004-ben megalakult Ézsiás és Társa Kft. azóta 60-100 fő alkalmazottal dolgozik a jászfényszarui elektronikai üzemben. A vacsorát követően kötetlen szakmai beszélgetésre került sor a Fortuna Panzió konferenciatermében.

A tanulmányút harmadik, egyben zárónapján került sor a program összegzésére, értékelésére, az együttműködési szándék kinyilvánítására. Ebből a programból is leszűrhető volt, hogy a jövőben is szükség van az alulról építkező együttműködésekre, a szakmai tapasztalatcserékre, a jó gyakorlatok bemutatására.

A tanulmányút a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Cikkkategóriák: 
A tartalom érvényessége: 
2008/01/20, v - 10:15 - 2008/02/20, sze - 10:15