LEADER-tapasztalatok Portugáliából

Az Agrár és Falusi Ifjúsági Körök Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népfőiskolai Társaság és a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság közös szervezésében került megrendezésre 2006. május 5-én Jászfényszarun, a Rimóczi Kastélyban az Európai Vidékfejlesztő Egyesület APURE European Rural University információs fóruma, amelynek témái voltak: az európai vidékfejlesztés kihívásai, a LEADER+ program portugál tapasztalatai s az Európai Vidék Egyetem magyarországi programja.

Vendégeink voltak: Camilo Mortágua, az APURE Európai Vidékfejlesztő Egyesület elnöke (Portugália), António Realinho, az ADRACES (LEADER csoport) igazgatója (Portugália), Bali István, az Agrár és Falusi Ifjúsági Körök Jász-Nagykun Szolnok Megyei Egyesület elnöke, JNSZM Európai Uniós Integrációs Iroda munkatársa (Szolnok), Nagyné Kiss Mária JNSZM Népfőiskolai Társaság (Szolnok).

A szakmai programra meghívottak: a Felső-Jászsági Akciócsoport 18 tagja, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei nyertes LEADER csoportok delegációi – Mesterszállás, Tiszapüspöki, Jászapáti Önkormányzatok, mint vezető szervezetek irányításával – s a Népfőiskolánk elnöksége.

Elsőként az ADRACES portugál LEADER+ akciócsoport tevékenysége került bemutatásra az igazgató, António Realinho által. Az ADRACES egy civil szervezet, amelyet az önkormányzatok, kis- és középvállalkozók s civil szervezetek hoztak létre 1992-ben, 16 akciócsoporttaggal. Így a szervezet, a LEADER+ program már 14 éve fut.

A térség Portugália középső részén, Spanyolország határa mentén, Castelo Branco körül s attól keletre, Tejo folyó északi oldalán helyezkedik el. Itt a mezőgazdasági és a szolgáltatási szektor a legjelentősebb.

Az ADRACES is szolgáltató, koordináló szerepet tölt be: a LEADER+ program vezetője, a helyi vidékfejlesztési terv kimunkálásában, programozásában koordinál, képzési irodát működtet, helyi egyesületeket, kis- és középvállalkozásokat tanácsadással, marketing-tevékenységgel támogatja, információs központot működtet s a határmenti s nemzetközi együttműködéseket segíti (spanyol, olasz, német, svéd kapcsolataik vannak). Hangsúlyt fektetnek a helyi képzésre, közösségfejlesztésre, hagyományos kézműves helyi termék előállítására, helyi piac működésére, környezettudatos nevelésre, a hagyományok és a kultúra értékeinek bemutatására, megőrzésére s a turizmusra.

Camilo Mortágua, az APURE elnöke azt hangsúlyozta, hogy az emberek gondolkodásmódjának fejlesztése révén juthatunk el a vidékfejlesztéshez. Óriási a szerepe a LEADER-ben a kapcsolatnak, kapcsolódásoknak, együttműködésnek s annak, hogy mindig helyi kezdeményezések valósulhatnak meg s azok az emberek is bevonásra kerülhetnek, akik eddig „nem beszéltek”. Meg kell nyerni a fiatalokat – akik birtokosai az információs technológiának –, hogy másként nézzenek a falufejlesztés felé s ezt az IT tudást terjesszék, adják át az időseknek is.

A Fórum során többek között felvetődött egy érdekes probléma, amely a magyar LEADER csoportokat izgatja: hogyan lehet bevonni a „hallgató embereket”, hogyan lehet aktivizálni az akciócsoport tagjait – hiszen a LEADER tevékenység nagyon sok munkát és utófinanszírozást jelent. A válasz a történelemben, a tapasztalatokban és a tudásban rejlik! Szükséges egy technikai csoport (munkaszervezet), a vezető szervezet kvalifikált legyen, akik folyamatosan képzik magukat, fontos a diplomatikus együttműködés az önkormányzatokkal, politikusokkal, sok képzést kell szervezni (közösségfejlesztésre is), a munka kollektív legyen, mindhárom szféra (civil, vállalkozói, önkormányzati) képviseltesse magát. Be kell vonni a civileket, figyelembe kell venni az innovatív, egyéni kezdeményezéseket s a fiatalok kezdeményezését is. A módszer mindenütt más és más s erre az egy problémára egy 3 hónapos képzés során találhatjuk meg közösen a választ, mondta Camilo Mortágua.

A fórumon elhangzott az is, hogy 2006. június 28. és július 2. között először Közép-Kelet-Európában, Magyarországon kerül megrendezésre az Európa Vidék Egyetem (kétévente Európa különböző országaiban kerül sor e nyári szabadegyetem típusú programra). A rendezvénynek Jász-Nagykun-Szolnok megye ad otthont, Mezőtúr, Szolnok és a Jászság több települése. Településünket az a megtiszteltetés érte, hogy várhatóan 50-60 vendég egy fél napot Jászfényszarun tölt majd el (a tervezett programot az APURE, illetve népfőiskolánk honlapján (www.ure-apure.org, www.bedekovich.hu) lehet megtekinteni).

A büfészünet után a program kiemelten fontos eseményére került sor. Az ADRACES és a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság vezetői együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá a korábbi megerősítésére:

„Alulírottak, António Realinho, az ADRACES – Associação para o Desenvolvimento da Raia Centro-Sul igazgatója (Castelo Branco, Idanha-a-Nova, Penamacor és Vila Velha de Ródão, Portugália) és Kovács Béláné Pető Magdolna, a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság elnöke (5126 Jászfényszaru, Magyarország), 2006. május 5-én Jászfényszarun zajló megbeszéléseket követően azon szándékunkat fejezzük ki, miszerint együtt kívánunk működni a LEADER+ Program (2006-2007) kereteiben az alábbi témakörökben:

  • turisztikai célú fejlesztések,
  • helyi érdekeltségű fejlesztések,
  • felnőttképzés,
  • a hagyományok és a kultúra értékeinek bemutatása és megőrzése.

Jászfényszaru, 2006. május 05.”

A tartalom érvényessége: 
2006/05/08, h - 10:45 - 2006/06/08, cs - 10:45