Családi napközi szolgáltatások a szociális gazdaságban

A Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaságnak az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) ROP hálózat megbízásából az Aditus Pályázati Tanácsadó Kft. által kiírt „A projekt előkészítést és pályázatírást segítő szolgáltatás igénybevételére, projektkezdeményezések benyújtására, a helyi foglalkoztatási kezdeményezések támogatása és a szociális gazdaság fejlesztése érdekében a ROP 3.2.3 projekt keretei között” c. kiírásra benyújtott „Családi napközi hálózat a Jászságban, három megye, három régió határán” c. pályázatunk támogatásban részesült. Az Észak-Alföldi Régióban 13 pályázatot javasoltak támogatásra.

Projektindító megbeszélést az Aditus Kft. régiós irodájában, Berettyóújfalun tartottunk, 2007. október 16-án. Együttműködési megállapodások kialakítására és csoportos felkészítő műhelymunkára került sor.

A következő megbeszélést, műhelymunkát október 29-én, Jászfényszarun tartottuk, a Városháza nagytermében, ahová meghívtuk a kistérség polgármestereit, és rajtuk keresztül az oktatási intézményeket, a hozzájuk tartozó civil szervezeteket, Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatok képviselőit, a Munkaügyi Központ képviselőjét, ÖTM OFPI és az ÉARFÜ munkatársait. Az Aditus Kft. képviselője röviden ismertette a pályázati stratégia kidolgozásának menetét, a projektmódszert és a projekttervet. A műhelymunka során egyeztettük a projekt előkészítéséhez szükséges mozzanatokat, mint az igényfelmérés, a potenciális célcsoport felkeresése, a képzésbe, mentorálásba bevont partnerek, a lehetséges kapcsolódó pályázatok köre, költségvetési háttér, szükséges jogi formák. A műhelymunka második részében SWOT analízist készítettünk és problémafa-célfa elemzést végeztünk.

A további műhelymunkákat követően december közepére egy megvalósíthatósági tanulmány készül el, amelyre alapozva a projekt továbbvitelére lesz lehetőség.

Néhány gondolat a családi napköziről: Alkalmas a 10 ezer lakos alatti települések szolgáltatási hiányának javítására. Munkalehetőséget teremt a nők számára s kevésbé terheli meg a helyi önkormányzatok költségvetését. Mit érdemes tudni még a családi napköziről?

  • Rugalmas:
    • a célszerűségnek megfelelő keretek között működtethető (non-profit, szociális vállalkozás, önkormányzati működtetés),
    • működése szabályozott,
    • családi és helyi igényeknek megfelelő módon tud szolgáltatni.
  • Finanszírozási lehetőségei biztosítják a hosszú távú fenntarthatóságot:
    • állami normatíva,
    • ellátási szerződés önkormányzattal,
    • térítési díj a szülőktől.
  • Feltételek:
    • egy nagy család otthonának felszereltsége,
    • tanfolyami felkészítés.

A vonatkozó jogszabályok, törvények, rendeletek és tanulmányok a www.szocialisgazdasag.hu honlapon keresztül elérhetőek. További információ kapható a www.csana-info.hu honlapon.

A tartalom érvényessége: 
2007/11/09, p - 10:45 - 2007/12/09, v - 10:45