A Korhatártalan Akadémia eseményei

A Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság egy éven át a „Korhatártalan Akadémia - Bedekovich hagyományok és innováció Jászfényszarun és térségében“ projekt keretében szervezi programjait.

Digit modul keretében a smart school okos eszközeinek használatával négy szintű informatikai képzést tervez megvalósítani a népfőiskola (alkalmanként 35-35-60-30 órában, összesen 440 órában). A képzés sorozatnak az a hívó szava, hogy átkelni a digitális szakadékon. Világjelenség, hogy nagyon sok ember nem volt olyan helyzetben, hogy azokat az alapevő készségeket, képességeket megszerezze, amelyek a digitális világban ma már egyszerűen nélkülözhetetlenek. A képzések célja, hogy minden olyan ember megismerkedjen a 21. század infokommunikációs eszközeivel, akinek eddig nem volt lehetősége rá.

A modul eddig megvalósult programjai: Digitális írástudást megalapozó képzés (augusztusban, szeptemberben, 2 csoport részére, 60-60 órában), Első lépések a digitális világba IKER 1. szintű alapképzés (augusztusban, szeptemberben 2 csoport részére 35-35 órában). November, december, januárban 45+ Szenior digitális alapképzés idősek számára (6 csoport részére 30-30 órában). 2019. februárban és márciusban a megalapozó és alapképzéseket elvégzők vagy kellő alapismeretekkel rendelkezők számára az Önálló informatikai eszközhasználatra felkészítő IKER 2. szintű képzés (2 csoport részére 35-35 órában). A képzés indulásáról a helyi televízió is tudósított: http://jttv.hu/informatika-kepzesek-indultak-jaszfenyszarun

A Korhatártalan Akadémia őszi félévében lebonyolított tíz képzésre összesen 132 fő jelentkezett, a tanfolyam elvégzéséről igazolást, tanúsítványt 121 fő kapott. A képzést elvégzők átlag életkora 62 év (35 és 78 életév között), a jelentkezők 76%-a nő, 24%-a férfi. A projekt tervezett célcsoportja azok a személyek, akik a digitális képzéshez eddig nem, vagy kevéssé fértek hozzá (mert nem volt alkalmuk), főként az idősödő korosztály, a nők. Célunk olyan gyakorlati ismeretek, praktikumok átadása, amely révén e korosztály a digitális kapcsolattartást, az e-ügyintézést életvitelszerűen tudja alkalmazni. Továbbá esélyegyenlőségi feladatok ellátása, mint a társadalmi-gazdasági aktivitás, munkához jutás lehetősége, munkavállalók készségeinek fejlesztése, alapvető (pénzügyi, energetikai) szolgáltatásokhoz, az információs, kommunikációs technológiákhoz való hozzáférés.

A Család modulban, a JátékTér Zene, Mozgásban az egészség és EgészségVár Rád programelemek keretében több mint 100 programot valósítanak meg. Ilyenek voltak a Jász Világtalálkozó népfőiskolához kötődő programjai, fotó kiállítások, helyi termék kiállítás, Bedekovich térképek kiállítása. E programelemekhez kapcsolódott a nyári gyermekprogramok módszertanának összeállítása is. Az ősz kezdetével, havi rendszerességgel, tematikus napokat is szervez a népfőiskola, amely egyben jelzi azt is, hogy a civil szervezet elkötelezett a társadalmi szerepvállalás mellett, értéket, mintát közvetít. Minden hónap első hetében mentálhygiéne program szakemberek közreműködésével, második hetében „Főzőcske, de okosan”, harmadik héten mozgásos program – pl. Séta az egészségért, Generációk sétája - és a negyedik héten a Baba-Mama klub tevékenységében is közreműködnek (baba barát helyszín, alapanyagok, eszközök a kreatív programokhoz), pl. szeptemberben megvalósult a „Picurkák” kiállítás, októberben a Gesztenye család állatkerti sétája, novemberben a karácsonyra készültek. Minőségi idő - kinek a lelke erre van beállítva, azok számára a legfontosabb a tartalmas együttlét. Az olyan együttlét, melynek egyetlen lényege az egymásra figyelés. A legjobb ajándék, amit a gyermekeinknek adhatunk.

A célcsoport „korhatártalan” hiszen a tematikus programokkal kicsiket és időseket is megszólítanak. Nagy érdeklődésre tartott számot az októberben és februárban megrendezésre került közönségtalálkozó Endrei Judittal amely záró programja márciusban lesz. A projekt futamideje alatt fotókiállításokra is sor kerül, eddig megvalósult a Jászfényszaru régi képeslapokon című szabadtéri kiállítás októberben, Arcélek címmel képek a Jász Világtalálkozóról decemberben. A tavaszi félévben további két kiállításra és kiadványok bemutatására kerül sor.

Mi is 25

1993. december 20-án alakult meg s így 2018-ban ünnepli fennállásának negyedszázados évfordulóját a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság. Ennek alkalmából rendezzük meg a „25 év 25 esemény” programsorozatot, amely megvalósítására 2018. július 1. és 2019. június 30. között a Korhatártalan Akadémia – Bedekovich hagyományok és innováció Jászfényszarun és térségében című GINOP-3.3.3-17-2017-00104 azonosító számú projekt keretében és Jászfényszaru Város Önkormányzata támogatásával kerül sor.

Kovács Béláné Pető Magdolna
a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság képviseletében

Cikkkategóriák: 
A tartalom érvényessége: 
2019/03/01, p - 19:00 - 2019/03/31, v - 19:00