Erzsébet napi program és az Európai Mézes Reggeli 2016

Erzsébet napi program és az Európai Mézes Reggeli 2016
Erzsébet napi program és az Európai Mézes Reggeli 2016

 Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Földművelésügyi Minisztérium az idén 2016. november 18-án (pénteken) rendezte meg az Európai Mézes Reggeli programot. Több mint 90 ezer diák kapott pénteken magyar termelői mézből készült reggelit a Földművelésügyi Minisztérium (FM) és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) mézes reggeli programjának keretében.

A mézes reggeliket eredetileg Szlovénia indította el, majd több uniós tagország, köztük Magyarország is csatlakozott a kezdeményezéshez. Magyarország első alkalommal 2014. november 21-én indította a programot, ekkor az Ország teljes területén 67 iskola társult a kezdeményezéshez, 2015-ben pedig már több mint 500 helyszínen tartottak Mézes Reggelit, ahol a helyi méhészegyesületek, termelők és a megyei szaktanácsadók segítségével a gyerekek megismerkedhettek a leggyakoribb hazai mézfajtákkal és meg is kóstolhatták azokat.

A kezdeményezés célja a méhek és az egészséges életmód népszerűsítése, a helyben termelt élelmiszerek megismertetése. Figyelemfelhívás a reggeli fontosságára és az egészséges táplálkozásra. A természetes méz számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, továbbá növeli a szervezet ellenálló képességét, nyugtató hatású, fokozza a belső szervek működését és erősíti a szívet. A méz főleg gyümölcs- és szőlőcukorból áll, így kiválóan alkalmas a gyors energiapótlásra.

Országos kampány - "Mézes reggeli" - részeként, egyben az Erzsébet napi program keretében a jászfényszarui óvodás és iskolás gyerekek is fogyaszthattak mézes teát, mézes kenyér falatkát kóstolhattak, kivetítőn promóciós kisfilmeket láthattak és bekapcsolódhattak az OMME (Országos Magyar Méhész Egyesület) MÉZESNAPLÓ játékába is. A helyi programokat a Jászsági Méhészegyesület tagjai támogatták - Molnár György Méhészete (Jászberény) és Koncsik Béla Méhészete (Jászfényszaru) vett részt az egész napos rendezvényen. Ezzel népszerűsítve a magyar mézet, melynek 80%-át még mindig exportálják a termelők.

Mézes reggeli kisfilmek:
Ovisoknak
https://www.youtube.com/watch?v=9CpQ-3_EEYA
https://www.youtube.com/watch?v=TCGn7YLzO9A
2016
https://www.youtube.com/watch?v=SBnEdS_oVLw

Kovács Béla
Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság

 

Azonosító adatok

Bírósági nyilvántartási szám:
1068

Felnőttképzési nyilvántartási szám:
16-0003-07

Intézményakkreditációs lajstromszám:
AL-2715

Közhasznúságról rendelkező végzés:
PK 61.507/1994/4Legfrissebb fotók


Bejelentkezés